FERK
0

Utvrđene cijene električne energije

FENA
Regulatorna komisija za električnu energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) na današnjoj sjednici u Mostaru donijela je Rješenje o odobravanju potrebnog prihoda od tarifnih kupaca na godišnjoj razini te su utvrđene cijene električne energije na pragu proizvodnih jedinica.

FERK je to usvojio nakon razmatranja izvješća s formalne rasprave u III. tarifnom postupku po zahtjevu za odobrenje tarifa za djelatnost proizvodnje električne energije JP "Elektroprivreda HZ HB" d.d. Mostar.

Također, nakon razmatranih izvješća s formalne rasprave u III. tarifnom postupku po zahtjevu za odobrenje tarifa za djelatnost distribucije električne energije JP "Elektroprivreda HZHB" d.d. Mostar doneseno je Rješenje o odobravanju potrebnog prihoda od tarifa za korištenje distributivnog sustava na godišnjoj razini.

Ferk je donio Rješenje o utvrđivanju potrebnog prihoda od tarifa za opskrbu nekvalificiranih (tarifnih) kupaca na godišnjoj razini uključujući i trošak nabave električne energije za potrebe nekvalificiranih (tarifnih) kupaca, a koje je usvojeno nakon razmatranja formalne rasprave u IV. tarifnom postupku pokrenutom na inicijativu FERK-a, odlukom JP "Elektroprivreda HZHB" d.d. Mostar za utvrđivanje tarifa za djelatnost opskrbe električnom energijom, stoji u priopćenju iz FERK-a.

Kako su članovi FERK-a donijeli rješenja o odobrenju potrebnog prihoda po navedenim djelatnostima koji je manji od predloženih u Izvješću voditelja postupka, redovita sjednica je prekinuta zbog daljnjih analiza i izračuna potrebnih za izračun tarifnih stavova, ističe se u priopćenju.

Tijekom današnje sjednice usvojen je Nacrt izmjene dozvole za rad-licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti opskrbe električnom energijom drugog reda, podnositelja zahtjeva" Alpiq Energija BH" d.o.o. Sarajevo i odlučeno je da se održi opća rasprava na nacrt dozvole 19. kolovoza u Mostaru.

Također, doneseno je i Rješenje o dodijeli dozvole za rad-licence za obavljanje elektroprivredne djelatnosti opskrbe električnom energijom II. reda, podnositelja zahtjeva "Interenergo" d.o.o. Sarajevo i pet rješenja po žalbama kupaca.

Sjednica FERK-a nastavit će se 21. srpnja u 10 sati kado bi članovi FERK-a trebali donijeti odluku o tarifnim stavovima za prodaju električne tarifnim (nekvalificiranim) kupcima JP "Elektroprivreda HZHB" d.d. Mostar i o tarifnim stavovima za korisnike distributivnog sustava JP "Elektroprivreda HZHB" d.d. Mostar.