Vijeće ministara BiH
0

Utvrđen nacrt budžeta institucija i međunarodnih obaveza

FENA
Vijeće ministara BiH u četvrtak je na tematskoj sjednici u Sarajevu utvrdilo Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2009. godinu u ukupnom iznosu 1.436.894.000 KM, što je za oko 237 miliona KM više nego ove godine.

Za finansiranje institucija BiH u 2009. godini planirano je 1.055.589.000 KM, što je za 12 posto više u odnosu na ovu godinu, dok je za servisiranje vanjskog duga planirano 383.988.000 KM ili oko 122 miliona više u odnosu na 2008. godinu.

Nacrt budžeta za 2009. godinu korigiran je u skladu sa zaključkom Fiskalnog vijeća od 6. novembra ove godine prema kojem budžet institucija BiH za 2009. godinu može rasti 12 posto.

"Vodili smo se restriktivnom politikom iz razloga što moramo ukalkulisti sve potrese koje će, gotovo je sigurno, izazvati globalne ekonomska i finansijska kriza", izjavio je na pres- konferenciji po završetsku sjednice predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić dodajući da neće biti ugrožen evropski put zemlje.

Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavit će Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH Predsjedništvu BiH koji je ovlašteni predlagač budžeta o kome se izjašnjava Parlamentarna skupština BiH.

Vijeće ministara BiH usvojilo je i informaciju Agencije za statistiku BiH o popisu stanovništva i stanova u BiH.

"Zaključeno je da je 2011. godina određena kao ciljna godina za održavanje popisa stanovništva i stanova u BiH", kazao je je Špirić.

Popis stanovništva iz 1991. godine će i dalje biti osnova za nacionalnu zastupljenost u svim državnim, entitetskim, kantonalnim i općinskim institucijama do 2014. godine.

Zadužena je Agencija za statistiku da započne zvanične pripreme za provođenje popisa stanovništva i stanova u BiH, vodeći računa o svim elementima koje propisuje EUROSTAT, uključujući i pokazatelje etničke, vjerske i jezičke pripadnosti.

Zadužena je Agencija za statistiku da pripremi i Vijeću ministara dostavi u roku od 15 dana prijedlog odluke o formiranju interresorne radne grupe za izradu nacrta zakona o popisu stanovništva BiH.

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice zaduženo je da u saradnji s resornim entitetskim i drugim nadležnim institucijama, predloži aktivnosti za realizaciju programa povratka u periodu od 2009. do 2014. godine.

Vijeće ministara BiH se upoznalo i sa informacijom o radu Komisije za državnu imovinu.

S tim u vezi, zadužena je Komisija za državnu imovinu da pripremi i Vijeću ministara dostavi u narednih 20 dana prijedlog zakona o državnoj imovini koji će biti zasnovan na principima - da u vlasništvu države bude nepokretna imovina potrebna za rad državnih institucija, uključujući perspektivnu nepokretnu i pokretnu vojnu imovinu, te da ostala imovina, kao i neperspektivna vojna imovina, bude u vlasništvu entiteta, odnosno kantona i općina u skladu sa potrebama entitetskih, kantonalnih i opštinskih institucija.