FBiH
0

Usvojeno inovirano uputstvo za ocjenu rukopisa udžbenika

FENA
Vijeće na usklađivanje udžbeničke politike u Federaciji BiH danas je usvojilo inovirano Uputstvo za stručnu ocjenu rukopisa udžbenika za osnovne škole u FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

Inovirano Upustvo sadrži kvalitetne pomake u kojima je tačno definisano da je član stručnog tima recenzenata dužan da u pisanoj formi obrazloži svoju ocjenu, a u rukopisu udžbenika jasno naznači uočene greške koje će u pisanoj formi obrazložiti u radnim listovima.

Nakon štampanja probnog primjerka udžbenika, izdavač je dužan dostaviti po jedna primjerak udžbenika svakom recenzentu, kako bi recenzenti mogli utvrditi da li su njihove primjedbe ugrađene u odštampani tekst. Nakon što ocjenjivač utvrdi da su njegove sugestije ugrađene u tekst, on zajedno s autorom parafira u svaku stranicu udžbenika čime potvrđuju njihovu ispravnost. Nakon toga izdavač može početi sa štampanjem i distribucijom udžbenika.

Vijeće za usklađivanje udžbeničke politike u FBiH usvojilo je i Odluku o načinu recenziranja rukopisa školskih udžbenika za 6. razred devetogodišnje osnovne škole.

Održana je danas i 113. sjednica Koordinacijskog tijela za provođenje i praćenje obrazovane reforme u FBiH na kojoj je usvojen Okvirni nastavi plan i program za 7. i 8. razred devetogodišnje osnovne škole u FBiH.