FBiH
0

Usvojeni zaključci o zaštiti braniteljske populacije

FENA
Predstavnički dom Federalnog parlamenta usvojio je danas u Sarajevu jednoglasno 11 zaključaka na osnovu kojih treba unaprijediti zaštitu braniteljske populacije u Federaciji BiH.

Ove zaključke zajednički su Parlamentu predložili Odbor za braniteljsko-invalidsku zaštitu, resorno Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja i članovi više braniteljskih udruženja.

Jednim od tih zaključaka, Federalna vlada je zadužena da do 1. aprila izradi pravilnik o jedinstvenom registru pripadnika Oružanih snaga i korisnika prava iz braniteljsko-invalidske zaštite, koristeći se precizno ratnom evidencijom svih braniteljskih kategorija da bi se uspostavio jedinstveni registar do 1. novembra.

Vlada je zadužena i da do 1. juna dostavi Parlamentu Federacije BiH prijedlog zakona o beneficiranim penzijama, kojim bi bile obuhvaćene dosadašnje tri vladine uredbe o povoljnom penzionisanju pripadnika bivše Vojske Federacije, službenika i namještenika bivšeg Federalnog ministarstva odbrane i vojno nesposobnih ratnih vojnih invalida.

Sljedećim zaključkom Vlada je obavezana da do 1. juna dostavi Parlamentu prijedlog zakona o reviziji svih korisnika prava, uvjeta i postupka za izvršenje revizije iz braniteljsko-invalidske zaštite.

Potrebno je izvršiti reviziju svih izdatih uvjerenja o pripadnosti Oružanim snagama, uvjetima , načinu i okolnostima stradanja, a nakon toga i medicinske dokumentacije, nalaza, ocjena i mišljenja ljekarskih komisija koje su ocijenile procent vojnog invaliditeta.

Aktuelni zakoni iz braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH moraju se poštovati na svim nivoima, zaključeno je.

Stoga Predstavnički dom FBiH zadužuje Vladu i da rebalansom budžeta Federacije BiH za ovu godinu osigura novac za provođenje zakona iz braniteljsko-invalidske zaštite, a na bazi podataka resornog ministarstva, unutrašnjom preraspodjelom novca u budžetskim stavkama ili izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, u skladu s ustavnim odredbama.

Nakon implementacije zakona i revizije, Vlada treba da nastavi realizaciju projekta "Jedan zakon-jedan fond" da bi u Parlamentu bio donesen jedinstveni zakon o pravima braniteljske populacije i formiran jedinstveni fond za finansiranje prava branilaca, zaključeno je također.

Predstavnički dom je i zaključkom zadužio Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida odbrambenooslobodilačkog rata da intenzivira inspekcijski upravno-finansijski nadzor na planu provođenja zakona iz braniteljsj zaštite u FBiH u saradnji s nadležnom federalnom upravnom inspekcijom.

To je potrebno radi provjere i zakonitosti korištenja prava i preduzimanja odgovarajućih zakonskih mjera protiv učesnika u postupku ako se utvrdi nezakonitost.

Vlada je zadužena i da pomogne Institutu za medicinsko vještačenje u osiguranju uvjeta za obavljanje određenih medicinskih pretraga radi blagovremenih i objektivnih davanja nalaza, ocjena i mišljenja o stepenu invaliditeta.

Predstavnički dom zadužuje Vladu da donese program zapošljavanja braniteljske populacije najkasnije do 1. aprila i da informaciju o stanju u braniteljsko-invalidskoj zaštiti dostavi Parlamentu na razmatranje najmanje jednom godišnje, a po potrebi i polugodišnje.

Svi ovi zaključci koje su sačinili Parlamentarni odbor za braniteljsko-invalidsku zaštitu, Federalno ministarstvo za braniteljska pitanja i više braniteljskih udruženja donijeti su nakon analize rasprave koja je o zakonskoj zaštiti branitelja otvorena na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta 25. februara.

Tada je naime rečeno da se propisi i zakoni iz braniteljsko-invalidske zaštite u Federaciji BiH sve teže provode i implementiraju.

Nakon što su danas zaključci doneseni na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma, predsjedavajući Safet Softić otvorio je novu redovnu sjednicu.

Na dnevnom redu je više zakona, a među njima federalni zakoni i o električnoj energiji i cestama.