BiH
6

Usvojene izmjene Zakona o pomilovanju FBiH

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas izmjene Zakona o pomilovanju, nakon što je to ranije učinio i Dom naroda.

Nakon pojedinačnog glasanja, koje je tražio Klub poslanika SDP-a, izmjene ovog Zakona usvojene su sa 55 glasova "za", četiri uzdržana i 29 protiv.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić rekao je da je donošenjem izmjena ovog zakona omogućeno sprovođenje presude Ustavnog suda FBiH iz oktobra 2013. godine, kojom je utvrđeno da dio zakonskog teksta (u članovima 2 i 3) nije saglasan Ustavu FBiH.

"Ovi članovi odnose se na nadležnost predsjednika FBiH da za određena krivična djela utvrđena federalnim zakonom osuđenicima može dati pomilovanje, te na davanje pomilovanja osobama koje su ga već bile dobile po ranije izrečenoj kazni", istakao je Jozić.

Poslanici nisu podržali amandman poslanika SDP-a Damira Mašića kojim bi osuđeni za još četiri krivična djela bili izuzeti od mogućnosti pomilovanja, a to su osuđeni za pedofiliju, silovanje, terorizam i promet drogama.

Usvojenim zaključkom rečeno je da će Predstavnički dom prilikom narednih izmjena Zakona o pomilovanju uzeti u obzir amandmane opozicije.

Ustavni sud FBiH donio je 8. oktobra 2013. godine odluku kojom je utvrđeno da član 2 Zakona o pomilovanju u dijelu koji glasi: "Prije donošenja odluke, predsjednik će obaviti konsultacije sa zamjenicima predsjednika FBiH" i član 3 u dijelu koji glasi: "niti za lica koja su ranije dobila pomilovanje po ranije izrečenoj i izdržavanoj kazni zatvora", nisu u saglasnosti sa Ustavom FBiH.