BiH
0

Usvojene izmjene i dopune Izbornog zakona u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

Jedan od članova radne grupe koja je radila na izmjenama i dopunama ovog zakona, poslanik u Predstavničkom domu Momčilo Novaković, kazao je novinarima kako se najznačajnija izmjena odnosi na registraciju birača-umjesto aktivne uvodi se pasivna registracija birača. To znači da će svaki punoljetni građanin koji dobije CIPS-ovu ličnu kartu automatski biti upisan u birački spisak.

Također, skraćeni su i rokovi izbornog procesa. Period od dana objavljivanja izbora do izbora skraćen je sa 170 na 150 dana.

"To praktično omugućava Izbornoj komisiji BiH da sljedeće izbore proglasi 4. maja. Time se ustvari pravi postor i za eventualno ugrađivanje amandmana na Ustav BiH u izborni zakon", kazao je Novaković.

Prema njegovim riječima izmjenama i dopunama je jasnije nego do sada definiran način glasanja u slučaju kada se neko ne nalazi na centralnom biračkom spisku.

"Ovim zakonom je omogućeno da birači koji se ne nalaze na izvodu centralnog biračkog spiska mogu glasati u mjestu prebivališta, uz dokument za dokazivanje identiteta", kazao je Novaković napominjući kako to do sada nije bilo moguće.

Iako je Radna grupa predlagala povećanje izbornog praga s tri na četiri posto, takva izmjena nije prihvaćena. Ostao je izborni prag od tri posto, ali je raspodjela kompenzacijskih mandata drugačije definirana. Propisano je da u raspodjeli kompenzacijskih mandata mogu učestovovati samo političke stranke i koalicije koje su osvojile više od tri posto od ukupnog broja važećih glasova za područje entiteta za koji je sačinjena kompenzacijska lista.

Što se tiče zastupljenosti žena na kandidatskim listama nije prihvaćen amandman prema kojem bi svaka kandidatska lista naizmjenično uključivala kandidate muškog i ženskog spola.

Novaković je kazao da su, što se tiče zastupljenosti manje zastupljenog spola, ostale odredbe koje su bile u ranijem zakonu.

Izmjene i dopune Izbornog zakona, između ostalog, propisuju i to da je medijska kampanja za izbore skraćena sa 60 na 30 dana.