Alijansa civilizacija za JE
0

Usvojena Sarajevska deklaracija i Regionalna strategija

Sarajevo-x.com
Prva konferencija Alijanse civilizacija za jugoistočnu Europu održana je 14. decembra 2009. godine u Sarajevu. Konferenciju je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u suradnji sa sekreterijatom Alijanse civilizacija UN-a, a bila je posvećena izradi regionalne strategije Alijanse civilizacija za unapređenje interkulturalnog dijaloga među zemljama jugoistočne Europe.

Konferencija je otvorena uvodnim obraćanjima predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, ministra vanjskih poslova Svena Alkalaja, državnog sekretara za EU u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Španjolske Diega Lópeza Garrida, predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Milorada Živkovića, te visokog predstavnika UN-a za Alijansu civilizacija Jorgea Sampaioa.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj je u uvodnom obraćanju istaknuo da je odluka o održavanju ovog skupa u Sarajevu bila ne samo ispravna nego i simbolična, jer je Sarajevo kroz svoju povijest bilo pravi primjer kako različite kulture i religije žive zajedno, a ne samo jedne pored drugih. Ocijenio je da unapređenje regionalne suradnje i međusobno razumijevanje predstavlja ključ za integriranje cijele regije u europske strukture. Zaključio je da je suradnja zemalja u regiji preduvjet za stabilnost i brži ekonomski razvoj regije.

Nakon uvodnih obraćanja i prezentacije kraćeg filma o Alijansi civilizacija, usvojene su Regionalna strategija Alijanse za unapređenje interkulturalnog dijaloga i suradnje u jugoistočnoj Europi i Sarajevska deklaracija, kojom se daje politička potpora vlada zemalja regije ovom procesu.

Regionalna strategija daje osnovne principe za provedbu ključnih ciljeva Alijanse civilizacija i sadrži niz konkretnih akcija na polju obrazovanja, medija, pitanja mladih i migracija, koje bi trebalo realizirati u naredne tri godine, a sve u cilju poboljšanja međukulturalnog razumijevanja i suradnje u regiji.

U popodnevnom dijelu Konferencije, održani su radni stolovi na kojima su članovi izaslanstava raspravljali o osnovnim ciljevima Alijanse civilizacija.