Skupština KS-a
0

Usvojena odluka o većem obimu zdravstvenih prava

FENA
Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas Odluku o većem obimu zdravstvenih prava, kao i osnovama, kriterijima i mjerlima za ugovaranje po osnovu obaveznog zdravstvenog osiguranja sa zdravstvenim ustanovama u KS-u.

"Ovaj propis sistemski će regulirati finansiranje zdravstvene zaštite u KS-u utemeljeno na ugovorima koje će Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zaključivati sa zdravstvenim ustanovama. Cijenimo da će se na ovaj način osigurati i racionalnija potrošnja sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja", ističe Mustafa Cuplov, ministar zdravstva u Vladi KS-a.

Odluka će racionalizirati potrošnju u zdravstvu jer je utvrđena obaveza zdravstvenih ustanova, posebno bolničke zdravstvene zaštite, da prihvataju, odnosno priznaju ljekarske i druge nalaze (npr. laboratorijske, RTG i sl.) izdate u "nižim" nivoima zdravstvene zaštite, s obzirom na dosadašnju praksu ponavljanja ovih nalaza i time neracionalnog trošenja finansijskih sredstava s jedne strane, kao i bespotrebnog izlaganja pacijenata ponovnim medicinskim procedurama.

Odluka predlaže da se čekanje na pregled smanji na jedan mjesec, s obzirom na to da postojeća iskustva ukazuju da se na pojedine usluge sada čeka i do pet mjeseci.

U ovoj odluci precizirano je da Zavod zapošljavanja finansira ukupno 5.497 radnika, a prema predloženim rješenjima iz Odluke potrebno je osigurati 5.050 zdravstvenih radnika. Predložena rješenja u bolničkoj zdravstvenoj zaštiti predviđaju određena smanjenja u odnosu na sadašnje stanje, a što i odgovara stvarnim potrebama stanovnika-osiguranika Kantona Sarajevo.

Zastupnici Skupštine KS-a danas su usvojili i Odluku o utvrđivanju i postojanju javnog interesa za osnivanje JU Muzej "Alija Izetbegović" s Odlukom o osnivanju JU Muzej "Alija Izetbegović".

Sjedište Muzeja je u Sarajevu u ulici Kapi kula ploča na Kovačima.

Muzej će se finansirati od sredstava osnivača, naplata ulaznica, naknada za obavljanje intelektualnih i drugih ustanova, iz legata, poklona, zavještaja i drugih izvora.

Do izbora direktora Muzeja, ovu dužnost obavljat će Elvis Kondžić, kustos Muzeja.

Trenutno je u toku pauza od sat vremena nakon čega će sjednica biti nastavljena.