BiH
246

Usvojena Odluka o povoljnijim stanovima za mlade u Sarajevu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo usvojili su danas odluku o davanju saglasnosti na Odluku Vlade KS-a o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana.

Zastupnici su također u nastavku sjednice s 24 glasa za i jednim suzdržanim usvojili Odluku o kategoriji osoba, uvjetima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja putem kupovine stana pod povoljnijim uvjetima.

Razlozi za donošenje ove odluke su sadržani u realizovanim aktivnostima projekta Predinvestiranje u imovinskopravno rješavanje i izgradnje primarne materijalne infrastrukture za pokretanje nove stambene izgradnje u skladu s prostorno-planskom dokumentacijom na području Kantona Sarajevo.

Ministar stambene politike KS-a Čedomir Lukić je objasnio da je ovom odlukom starosna dob utvrđena do 50 godina, ali da se prednost daje mladima do 35 godina starosti jer se dob utvrđuje kao kriterij za određivanje broja bodova.

Ostali kriteriji za određivanje broja bodova i utvrđivanja reda prvenstva kandidata su: stepen stručne spreme, deficitarnost kadrova, broj članova porodičnog domaćinstva, boravak na području Bosne i Hercegovine.

Također da ima učešće u Oružanim snagama RBiH, nosilac najvišeg ratnog priznanja, stepen invalidnosti, priznati naučni rad, kulturni nastup i izložba, sportski i profesionalni uspjeh, te renomirano svjetsko, evropsko i drugo javno priznanje za rezultat u radu i zajedničko apliciranje bračnih ili vanbračnih partnera.