Sjednica Predsjedništva BiH
0

Usvojena Informacija o obuci pripadnika Oružanih snaga BiH u Njemačkoj

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici usvojilo Informaciju o obuci pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Saveznoj Republici Njemačkoj.

Također, primilo je k znanju Informaciju o mogućem zajedničkom učešću pripadnika Oružanih snaga zemalja članica Jadranske povelje (A-5) u misiji Snage međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju Ministarstva odbrane BiH o nominaciji kandidata za partnerske štabne pozicije.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH odobrilo je predložene izmjene na novčanicama konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i 100 KM, koje imaju karakter izmjene dizajna predmetnih apoena u odnosu na postojeći dizajn.

Prihvaćen je poziv za učestvovanje na samitu Afričke unije, koji će biti održan u Etiopiji od 25. do 31. januara, gdje će BiH zastupati ambasador BiH u Arapskoj Republici Egipat.

Donesena je odluka da predsjedavajući Predsjedništva BiH učestvuje na ceremoniji posvećenoj otvaranju Memorijalnog centra holokausta Jevreja iz Makedonije, koja će biti održana u Skoplju 9. i 10. marta.

Predsjedništvo BiH je razmatralo pismo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava u vezi s imenovanjem sudije za Ustavni sud Bosne i Hercegovine.

Donesena je odluka o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja više sporazuma te memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vijeća Evrope o Uredu Vijeća Evrope u Sarajevu i njegovom pravnom statusu.

Donesena je Odluka o prihvatanju sporazuma i određivanju potpisnika za nota sporazum između BiH i Kraljevine Holandije o plaćenom radu izdržavanih članova porodica diplomatskog, konzularnog, administrativnog, tehničkog i servisnog osoblja.

Također, donesena je odluka o prihvaćanju pristupanja Republike Filipini Konvenciji Vijeća Evrope o transferu osuđenih osoba.

Predsjedništvo je donijelo odluku o prihvaćanju sporazuma i određivanje potpisnika za više sporazuma i memoranduma.

Između ostalog, donesena je odluka o pristupanju Bosne i Hercegovine Sporazumu o ustanovljenju međunarodne klasifikacije figurativnih elemenata pečata, stjecanju članstva BiH u Evropskoj komisiji za suzbijanje slinavke i šapa pri Organizaciji Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Predsjedništvo BiH je odlučilo da na narednoj sjednici razmotri funkcioniranje Sekretarijata Predsjedništva, Poslovnik o radu, kao i pitanje sigurnosti zgrade Predsjedništva BiH, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.