Narodna skupština RS
0

Usvojen Zakon o ukidanju ombudsmana RS-a

FENA
Poslanici Narodne skupštine RS-a usvojili su danas Zakon o prestanku važenja Zakona o ombudsmanu RS-a, po hitnom postupku, što je uvjet koji je RS morala ispuniti za liberalizaciju viznog režima za BiH.

Stupanjem na snagu ovog zakona odmah prestaje da važi Zakon o ombudsmanu RS-a, što je novina u odnosu na ranije predlagane zakone iz te oblasti u kojima je bio definiran rok od 60 dana za prestanak funkcioniranja entitetskog ombudsmana.

Predviđeno je i da će trenutno zaposlene u Instituciji ombudsmana RS-a preuzeti Ombudsman za djecu RS-a, Ured za predstavke i prijem građana pri službi predsjednika RS-a i druge institucije koje se bave zaštitom ljudskih prava, dok će se za one koji ne budu prešli u te institucije primjenjivati propisi kojima se uređuje radno-pravni status zaposlenih u organima uprave RS-a.

Nezavršene predmete ombudsmana RS-a, u zavisnosti od prirode, preuzet će također spomenute institucije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Zakonom o prestanku važenja Zakona o ombudsmanu RS-a definirano je i da ombudsman i njegovi zamjenici imaju pravo na plaću u periodu od šest mjeseci po razrješenju s funkcije, a to pravo prestaje danom zasnivanja radnog odnosa kod drugog poslodavca.

Tokom višesatne rasprave čuli su oprečni stavovi poslanika opozicije i vladajuće većine.

Dok je opozicija optuživala vlast da ovim zakonom prenosi nadležnosti sa RS-a na nivo BiH, vladajuća većina ističe da oni svojim pritivljenjem koče viznu liberalizaciju.

Narodna skupština RS-a danas je bez rasprave usvojila i izmjene i dopune Zakona o ostvarivanju prava na naknadu materijalne i nematerijalne štete nastale u periodu ratnih djelovanja od 20. maja 1992. godine do 19. juna 1996. godine.