18.04.2013. u 18:57

Usvojen Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca

Dom naroda Federalnog parlamenta usvojio je na današnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu s 33 glasa za (11 protiv, 12 uzdržanih) Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambenooslobodilačkog rata, upućen u proceduru iz Federalne vlade po hitnom postupku.

Donošenjem ovog zakona u Federaciji, ispunjen je posljednji uvjet za isporuku naredne novčane tranše po stand-by aranžmanu koji Bosna i Hercegovina ima s Međunarodnim monetranim fondom.

Dom naroda je odobrio i prijedlog delegata iz hrvatskog naroda Josipa Perića da federalni premijer Nermin Nikšić uputi za 30 dana zahtjev za osjenu ustavnosti ovog zakona. To ne odgađa primjenu Zakona, izjavio je novinarima premijer Nikšić te obraćajući se delegatima Doma naroda, rekao da su današnjim usvajanjem, odblokirali narednu MMF-ovu tranšu. Doznaka tranše će očuvati fiskalnu stabilnost Federacije i cijele BiH, naveo je premijer.

Zakonom se na jedinstven način propisuje korištenje i ostvarivanje prava na prijevremeno povoljnije penzionisanje bivših pripadnika oružanih snaga (OS) Republike BiH (ARBiH, HVO, HOS, MUP-a RBiH i Odjela za unutarnje poslove/MUP HZHB) osnovica, obračun, isplata, ponovni obračun i postupak za ostvarivanje prava na penziju, osiguravanje sredstava i druga pitanja. Izuzetno, pravo na povoljnije penzionisanje pod uvjetom i na način propisan ovim zakonom, može ostvariti pet kategorija korisnika, navedeno je iz Vlade.

To su pripadnici policije koji su najmanje 12 mjeseci (bez obzira na to je li to bilo u kontinuitetu) od 18. septembra 1991. do 23. decembra 1995. godine obavljali dužnost i poslove komandanta-zapovjednika, komandira i načelnika u jedinici specijalne borbene jedinice policijske stanice, u stanici policije kriminalističke službe javne bezbjednosti i centrima službi bezbjednosti, specijalnih borbenih jedinica odreda policije i centrima službi bezbjednosti MUP-a Republike BiH te Odjela za unutarnje poslove / MUP-a Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Kao korisnici prava ovog zakona predviđeni su i pripadnici bivše Vojske FBiH kojima je prestala služba u toku 2001. godine te državni službenici i namještenici bivšeg Federalnog ministarstva odbrane koji su otpušteni, odnosno nije im produžen ugovor zbog racionalizacije i smanjenja brojnog stanja 2002. godine, ukoliko su u godini otpusta napunili 40 godina života i 20 godina penzijskog staža, od čega muškarci tri godine, odnosno žene dvije godine efektivnog staža u toku rata koji se računa kao poseban staž u dvostrukom trajanju.

Predviđeni su i korisnici, pripadnici oružanih snaga Republike BiH, kojima je priznato sudjelovanje u odbrani u trajanju od najmanje tri godine i koji nisu dezertirali. Izuzetno, oni stiču pravo na starosnu penziju u iznosu najniže penzije isplaćene za taj mjesec u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju i prije navršenih 65 godina života, pod uvjetom da imaju najmanje 20 godina penzijskog staža i da su najmanje dvanaest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za penzionisanje po ovom zakonu, bili na evidenciji Službe za zapošljavanje. Starosna penzija ostvaruje se tako da se od 65 godina života oduzima period koji je osobi priznat u sudjelovanju u odbrani BiH u jednostrukom trajanju. Ukoliko korisnik ima 20 godina penzijskog staža bez posebnog ratnog staža u dvostrukom trajanju, starosna penzija ostvaruje se tako da se od 65 godina života, oduzima period koji je priznat u sudjelovanju u odbrani u dvostrukom trajanju, pri čemu se poseban ratni staž priznaje u jednostrukom trajanju, predviđeno je.

Korisnici Zakona treba da budu prvi put i ratni vojni invalidi s procentom invalidnosti 60 posto ili više, koji su proglašeni vojno nesposobnim isključivo zbog ranjavanja na izvršenju borbenog zadatka, zatim vojnici OSBiH koji su najmanje dvije godine do 23. decembra 1995. bili pripadnici Armije RBiH ili Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su na dan 1. januara 2010. godine bili u vojnoj službi i kojima prestaje služba shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Jedinstvena osnovica za izračun visine penzije korisnika prava je zajamčena penzija isplaćena u decembru 2011. godine, u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, koja iznosi 414,30 KM. Penzija se određuje množenjem osnovice s pripadajućim koeficijentom. Najniža će iznositi 310 KM, a najviša 1.650 KM.

U odnosu na raniji prijedlog ovog zakona, koji je povučen iz parlamentarne procedure, po novom rješenju se za brigadnog generala primjenjuje koeficijent 3,2, za general-majora 3,5, dok je koeficijent za armijskog generala i general-pukovnika 4,0.

Za dobitnike najviših ratnih priznanja (prva grupa) iz Zakona o posebnim pravima dobitnika najviših ratnih priznanja, na iznos penzije obračunat po ovom zakonu dodaje se koeficijent +1.

Novina je i to da državni službenici i namještenici Federalnog ministarstva odbrane koji su u ministarstvo odbrane prešli iz Oružanih snaga RBiH, kao i civilne osobe na službi u Vojsci Federacije BiH, za obračun penzije mogu koristiti pripadajuće koeficijente za pripadnike Vojske ako posjeduju lični čin, predviđeno je.
(FENA)


Komentari na članak - Ukupno: 45
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Klix.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Klix.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Klix.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.


Da biste mogli komentarisati ovaj članak, potrebno je da budete registrovani član Klix.ba portala. Ukoliko ste već registrovani na našem forumu, možete koristiti iste pristupne podatke.


Top komentari
 

Udruženja vojnih penzionera: 10.000 tužbi za Vladu FBiH

Bices jos vise zadivljena recimo slj. godine.

 

je li moj otac kriv sto je primorano penzionisan? i sad mu niksicu ti i slicni tebi uzimaju i ovo malo sto ima... ti niksicu neces veceras glavu razbijati hocel' tvoje dijete moc nastavit skolovanje s 300 KM, pu trag vam se zatr'o!


 

Strpiti se godinu-dvije i tuziti entitet i naplatice se sve sto su Niksic i ''niksicevci'' zapikali sebi.

Svi komentari
 

Imam 55 godina,22godine radnog staza,plus citav vojni staz,RVI tranjo 30 %,5 godina na birou.I sada me zanim dali imam sve uvjete za penzionisanje a ako nema sta ni fali da bih se mogao penzinisati.

Unaprijed HVALA!!!!

 

hello,

Jeste li u potrebi za kredit? možete dobiti vaše probleme riješiti kad
pokrenete s njim. Am gđa Ana. Iz Bosna i Hercegovina, prošle sedmice ponedjeljak,
Bio sam u potrazi za kredit... Pročitaj više

 

pasce vam zakon ,jajare oficirske al malo sutra,ako svi izgledate ko onaj vas harbinja ja bi vam dao metlu da cistite ulice majmuni jedni.vi nedate konji da u zakon udzu ljudi koji su dali najvise za ovu... Pročitaj više

 

Eeeeee glupi narode(i) . . . Jedan je zivot za svakoga. Ali, neki rove po kantama, neki koji su radili kao crnci cijeli zivot, sada zive od 315 KM, neki koji su branili ovu zemlju ne smiju vise ni reci... Pročitaj više

 

@h&er i prije rata se zivjelo od kredita...a ovo sad su krediti iskljucivo za budzetske plate a ostalo ce se zahapat i tako do slijedece transe...bravo nisicu majstore...veliki ekonom

 

@ Scirea

Jebem ti sve ono sto imas na ovom svijetu zelenasu glupi, zadojeni!!!!! Sta hoces da kazes da te SDA branila u ratu??? Jebem ti sve zadojeno branili su te momci u trenerkama na liniji, njih 10... Pročitaj više

 

Nije poznato u istoriji da je ovakav udar od strane vlasti bio na one koji su sačuvali državi i obezbjedili fotelje toj vlasti. radi se o neustavnom zakonu, ovo je presedan koji će dati pravo svakoj... Pročitaj više

 

Imam samo jedno pitanje za one koji vladaju ovom materijom?? Neima imam nekoga u familiji tko je proveo 2 godine u oružanim snagama, tačnije u ratnoj bolnici. Danas je godinama nezapslen jer ne da pare... Pročitaj više


 

ne vidim zašto bi dobio penziju ako je bio u ratnoj bolnici, odnosi se na one koji su demobilisani i RVI. Mislim smiješno, dajte svima koji su u BiH bili u ratu penziju, svi je zaslužujemo....

 

jupi još jedan kredit kako bi se mogle isplatiti "mizerne" plate političarima ( najugroženijoj vrtsi životinja u BiH). Samo me interesuje dokle ćemo mi to više trpiti, uništili su sve... Pročitaj više

 

Ma vala neka su ga usvojili. Neka su otvorili ljudima oći da ovdje zadugo neće biti pravde ni poštenja a ni normalnog života i da su mnoge generacije Bosanaca i Hercegovaca unazad i unaprjed osuđene... Pročitaj više

prikaži više komentara

Najbolji odgovor na terorističke napade u Parizu je:

FACEBOOK PREPORUKE