Parlament BiH
0

Usvojen prijedlog zakona o policijskim službenicima

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas u Sarajevu Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policijskim službenicima BiH.

Kako se navodi u obrazloženju predloženog zakona njegovim usvajanjem bi se osigurala provedba Izjave predsjednika Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija od 30. aprila 2007. godine kao i zaključaka Vijeća ministara koji su usvojeni u vezi s pitanjem decertificiranih policajaca.

Predloženim izmjenama i dopunama omogućava se decertificiranim policajcima da apliciraju na javne konkurse za radna mjesta u policijskim organima. Također je definirano da ne moraju ispunjavati ranije propisane uslove o životnoj dobi koja je potrebna za podnošenje zahtjeva za prijem u radni odnos.

Zaključak koji je predložio poslanik SDA Sadik Ahmetović, a kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da održi hitnu sjednicu s ciljem razmatranja zahtjeva decertificiranih policajaca te o tome obavijesti ovaj dom, nije dobio potrebnu entitetsku većinu pa je upućen Kolegiju doma na usaglašavanje.

Poslanici su po hitnom postupku danas usvojili Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, a podržani su i principi Prijedloga zakona o dopunama Zakona o upravnim sporovima.

Prihvaćen je prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku povodom razmatranja Informacije predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH u vezi s radom Državne komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Jednim od zaključaka se ova komisija, koja je imenovana u junu 2006. godine, obavezuje da podnese finansijski izvještaj i izvještaj o radu.

Drugim zaključkom se predlaže Vijeću ministara BiH da donese novu odluku o formiranju komisije za ispitivanje istine o stradanjima Srba, Hrvata, Bošnjaka, Jevreja i ostalih u Sarajevu u periodu od 1992. do 1995. godine.

Prihvaćen je i prijedlog zaključaka Ustavnopravne komisije povodom rasprave o Informaciji o radu Tužilaštva BiH za 2007. godinu, te prijedlog zaključaka Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost povodom rasprave o Informaciji o stanju sigurnosti u BiH u 2007.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zaključaka Komisije za saobraćaj i komunikacije povodom rasprave o poslovanju Javnog RTV servisa BiH i mjerama za prevladavanje stanja utvrđenog revizijskim izvještajima o finansijskom poslovanju Javnog RTV servisa BiH za 2005. i 2006. godinu.

S obzirom na to da je tokom diskusije predloženo nekoliko izmjena ovih zaključaka, oni su vraćeni nadležnoj komisiji koja bi ih trebala usaglasiti i sačiniti konačan tekst.

Podržana je inicijativa poslanika Huseina Nanića o tome da se zaduži Vijeće ministara BiH da uradi i Parlamentarnoj skupštini BiH dostavi informaciju o spremnosti institucija BiH za preuzimanje obaveza u vezi s primjenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.