Dom naroda FBiH
0

Usvojen Prijedlog zakona o deviznom poslovanju

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Vanredna sjednica Doma naroda u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine otvorena je danas u Sarajevu, dan nakon što je zasjedao Predstavnički dom.

Na početku sjednice po hitnom postupku odobren je Prijedlog zakona o deviznom poslovanju.

Dosadašnji zakon iz ove oblasti, donesen 1998. godine, koji dosad ni u čemu nije mijenjan, međunarodni partneri Bosne i Hercegovine ocijenili su kao glavnu prepreku razvoju finansijskog tržišta, tržišta kapitala i obavljanju platnog prometa s inostranstvom.

Prema obrazloženju predlagača, Federalne vlade, novi tekst je na tragu otklanjanja tih prepreka.

Republika Srpska, koja je ovakav zakonski akt usvojila prošle godine, dobila je pozitivne ocjene zbog toga od međunarodnih aktera, a oni su naglasili da ga i Federacija treba donijeti do oktobra 2010.

S obzirom na to da ga je već odobrio Predstavnički dom Parlamenta FBiH, današnjim usvajanjem u Domu naroda osigurano je da ovaj akt može stupiti na snagu i u Federaciji.

Delegati u Domu naroda će danas između ostalog raspravljati i o implementaciji prve faze Projekta regulatorne reforme na nivou Federacije BiH, takozvane 'giljotine propisa', kao načina za brzu izmjenu propisa u 34 federalna zakona koji su se pokazali nedjelotvornim u praksi.

Tu tačku dnevnog reda predložila je Zakonodavnopravna komisija Doma naroda i danas će biti razmatrana iako je jučer povučena s dnevnog reda Predstavničkog doma, gdje je bila predložena po hitnom postupku, pa su poslanici prigovorili da nisu bili u mogućnosti po ovoj 'super hitnoj' proceduri odlučivati o tako obimnom i značajnom materijalu koji im je dostavljen tek nedavno.

Znajući za jučerašnja zbivanja, Dom naroda je odlučio da uspori proceduru pa će projekt tzv 'giljotine propisa' razmotriti danas u formi nacrta.

Na dnevnom redu je i prijedlog o osnivanju fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom.