Burna rasprava u Skupštini KS
0

Usvojen Nacrt zakona o osnovnom obrazovanju

FENA
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Skupština Kantona Sarajevo (Foto: Arhiv)
Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo među zastupnicima burnu raspravu je izazvao Nacrt zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, ipak ovaj nacrt je s 19 glasova ZA, osam suzdržanih i dva glasa protiv upućen u tridesetodnevnu javnu raspravu.

Na samom početku ministar obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Emir Suljagić poentirao je na neke izmjene u prethodnom zakonu, naglašavajući da su sada definirani ciljevi i principi učenja, da se njeguje državna svijest i patriotizam, jer je u sadašnjim udžbenicima osnovnih škola iz geografije dva puta više gradiva o susjednim državama nego o BiH.

Suljagić je u izjavi novinarima kazao da se zakonom sada predviđa uvođenje mjera za upravljanje osnovnim školama, jer će direktorima biti omogućeno da steknu znanja o menadžmentu i budu licencirani za to.

Ministar je najvio i proširenje školskog odbora u kojem će sada biti više roditelja te da će se roditelji više pitati o upravljanju školom; a zakon predviđa i uvođenje eksterne mature što će učenicima omogućiti da budu ravnopravni s djecom u evropskom obrazovnom sistemu.

Međutim, najviše polemike upravo je izazvao član 91. koji regulira izbor direktora, a s kojim se ne slaže Sindikat osnovnog obrazovanja zbog čega je burno reagirao i predsjednik ovog sindikata Saudin Sivro.

On je pred zastupnicima kazao da u školama ne žele glasačke kutije te da ne podržava prijedlog Centara civilnih inicijativa prema kojima bi roditelji neposrednim glasanjem birali direktora.

Uime CCI-a Adis Arapović objasnio je novinarima da ovakva praksa već pozivino funkcionira u Tuzlanskom i BPK Goražde.

"Ovakvim prijedlogom bi se jednim članom zakona riješila politizacija i decentralizacija obrazovanja i svega onoga što je tištilo obrazovanje u posljednjih nekoliko godina", tvrdi Arapović, dodajući da iza ovog stoji većina roditelja KS-a te da je ovaj princip sadržan u programskoj platformi SDP-a.

Ministar ističe da je pronađeno alternativno rješenje za ovaj član na taj način da se u školskim odborima bira direktor.

"Školski odbor će biti proširen za još dva člana roditelja. Tako će školski odbor osnovne škole kao javne ustanove brojati sedam članova i to: jedan predstavnik osnivača kojeg predlaže Ministarstvo, jedan predstavnik općine na čijem području se škola nalazi, tri predstavnika roditelja učenika i dva predstavnika uposlenika škole", dodao je ministar.

Zakonom će biti precizirano i pitanje uvođenja drugih alternativnih predmeta, za koje će, tvrdi Sivro, trebati oko dva miliona KM, što ministar demantira.

"Mi sada pravimo zakon koji će regulirati stvari koje su do sada bile regulirane podzakonskim aktima i zato imamo javnu raspravu. Bit će uvedena i obaveza školama da ima tzv. drugi predmet za učenike koji ne pohađaju vjeronauku, a morat će se omogućiti onim učenicima koji ne želi ni jedno ni drugo da u vrijeme kada nisu na nastavi imaju na raspolaganju školske resurse i nastavnički nadzor", pojašnjava Suljagić.

Zastupnici Stranke za BiH nisu podžali ovako predložen nacrt, a predsjednik Kluba te stranke u SKS-u Besim Mehmedić obrazložio je novinarima da je razlog tome što u ovako predloženom zakonu nema istinske depolitizacije školstva.

U toku je pauza nakon koje bi se zastupnici trebali izjasniti o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sportu u KS-u.