BiH
106

Ustavni sud RS-a odlučio: Odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS-a može stupiti na snagu

Piše: Er. M.
Ilustracija
Ilustracija
Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u vezi sa odlukom o raspisivanju referenduma o Danu RS-a u manjem bh. entitetu.

To bi u prijevodu značilo da vlasti u RS-u više ništa ne sprečava da objave odluku o raspisivanju referenduma u Službenom listu RS-a, čime će ona i stupiti na snagu.

Zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a su u julu sa 63 glasa "za" usvojili Prijedlog odluke u kojem stoji da će referendum o danu manjeg bh. entiteta biti održan 25. septembra i da se raspisuje na teritoriji cijele Republike Srpske.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".

Šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) Mujo Hadžiomerović kazao je za Klix.ba kako je Klub Bošnjaka već ranije najavio ovakvu odluku.

"Najavili smo i prije nego će oni po hitnom postupku doći i sa godišnjih odmora. To je samo još jedna potvrda da je Ustavni sud RS-a samo produžena ruka politike iz Banje Luke", rekao je Hadžiomerović.

On je ponovio da Klub Bošnjaka ostaje pri ranijem stavu i da odluke koje se donose u manjem bh. entitetu u vezi s održavanjem referenduma nisu u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, a samim tim ni Ustavom BiH.

"Koristit ćemo sve pravne mehanizme i naravno da ćemo nakon objavljivanja u Službenom listu RS-a ići s apelacijom pred Ustavnim sudom BiH. Mislim da je došlo krajnje vrijeme da se reformiše pravosuđe u RS-u", zaključio je Hadžiomerović.

Podsjećamo, odluka o referendumu uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH, reagujući na apelaciju člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, donio odluku da obilježavanje 9. januara kao Dana RS-a nije u skladu sa državnim ustavom.