BiH
1.2k

Ustavni sud FBiH: Zakon o radu nije ustavan, Parlament se mora ponovo izjasniti

Piše: Er. M.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu u kojoj stoji da je Zakon o radu ovog entiteta donesen suprotno Ustavu FBiH i Poslovniku o radu. Time je ovaj zakon stavljen van snage.

Kako je saopćeno iz Ustavnog suda FBiH, sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH u dijelu odlučivanja o Zakonu o radu održana je u suprotnosti sa Pravilnikom o radu i Ustavom.

Parlament FBiH će se o ovom zakonu morati ponovo izjasniti.

Podsjetimo, delegati Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, Demokratske fronte i Naše stranke u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH pokrenuli su u oktobru prošle godine pred Ustavnim sudom Federacije BiH spor u vezi s procedurom usvajanja Zakona o radu. Spor je pokrenulo 17 delegata Doma naroda.

Iz ovih političkih stranaka tada je saopćeno da je prijedlog Zakona o radu razmatran i usvojen u redovnoj proceduri na sjednici Doma naroda održanoj 30. jula 2015. godine.

Stranke su se žalile da je kršenjem Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta FBiH te Ustava FBiH od rukovodstva Doma, delegatima Doma naroda onemogućeno pravo da ulažu amandmane na predloženi zakon, čime temeljna demokratska procedura usvajanja zakona zagarantirana Ustavom FBiH nije ispoštovana.