Ustavni sud BiH
0

Ustavna prava Mirnesa Ajanovića i Šešelja nisu povrijeđena

FENA
Ustavni sud BiH održao je danas sjednicu Vijeća od pet sudija, na kojoj je odbio dva zahtjeva za donošenje privremene mjere i osam zahtjeva za preispitivanje odluka Ustavnog suda BiH, te odlučio o 95 pojedinačnih apelacija.

U predmetu broj AP 3260/06 Ustavni sud BiH je zaključio da redovni sudovi nisu povrijedili ustavna prava apelanata BOSS-Bosanske stranke i Mirnesa Ajanovića kada su odbili tužbu apelanata protiv "Fronta slobode" d.o.o. Tuzla, radi naknade štete zbog iznošenja, navodno, netačnih činjeničnih tvrdnji.

Također, i u predmetu broj AP 3408/06 Ustavni sud BiH je zaključio da nadležni organi nisu povrijedili ustavna prava apelanta Srpske radikalne stranke, dr. Vojislava Šešelja kada su izrekli apelantu novčanu kaznu u iznosu od 10.000 KM zbog povreda pravila ponašanja u izbornoj kampanji iz člana 7.3. stav (1) tačka 7. Izbornog zakona BiH, zbog toga što je, pozivajući na izbore, javno puštao pjesmu "Sprem’te se sprem’te, četnici, krvavi se sprema boj…".

U više predmeta Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava na pravično suđenje zbog nerazumne dužine trajanja postupka.

Ustavni sud BiH je posebno naglasio da sudovi i upravni organi moraju imati u vidu standarde razumnosti roka u kojem odlučuju, pogotovo kada se radi o postupcima hitne prirode, kao što su radnopravni sporovi ili izvršni postupci.

Ustavni sud BiH je naložio odgovornim subjektima da isplate naknadu štete svim apelantima kojima je Ustavni sud BiH utvrdio povredu prava na pravično suđenje iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda. U predmetu broj AP 3309/06 Ustavni sud BiH je utvrdio da se član 22.a Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o utvrđivanju i načinu izmirenja unutrašnjeg duga RS (Službeni glasnik Republike Srpske broj 47/06) ne može primjenjivati na izvršne predmete u kojima je izvršenik privatni pravni subjekt, a ne Republika Srpska.

U protivnom, dolazi do povrede prava na pravično suđenje u smislu člana II/3.e) Ustava BiH i člana 6. stav 1. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Ustavni sud BiH je u predmetu broj AP 3223/06 usvojio apelaciju G.N. i utvrdio da je povrijeđen član II/3.d) Ustava BiH i član 5. stav 5. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda u vezi sa pravom na obeštećenje zbog nezakonitog lišavanja slobode.

U predmetu broj AP 3388/06 Ustavni sud BiH je odbio apelaciju Nermina Ćupine, prihvatajući stav redovnih krivičnih sudova da je za primjenu krivičnog zakonodavstva na krivična djela koja traju određeno vrijeme mjerodavan momenat prestanka protivpravnog stanja.

Samim tim, apelantu su se mogle staviti na teret kažnjive radnje trgovine ljudima iz člana 186. stav 2. u vezi sa stavom 1. u vezi sa članom 54. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (Službeni glasnik BiH br. 3/03, 32/03, 37/03, 54/04, 61/04 i 30/05) iz perioda kada ovo krivično djelo nije bilo propisano Krivičnim zakonom BiH, budući da je krivično djelo, kao u apelantovom slučaju, okončano u vrijeme kada je ono bilo propisano zakonom.

Prema tome, ovakav pravni stav nije suprotan članu 7. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda (zabrana retroaktivne primjene krivičnog zakonodavstva).

U predmetu broj AP 3299/06 Ustavni sud BiH je utvrdio povredu prava apelanta, povratnika H. B., na zabranu podvrgavanja nehumanom postupku iz člana II/3.b) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, jer nadležno tužilaštvo u Distriktu Brčko BiH od 1996. godine nije provelo istragu o okolnostima miniranja apelantove porodične kuće.

Na današnjoj sjednici Ustavni sud BiH je imenovao šest pravnih savjetnika suca/sutkinje Ustavnog suda BiH. Time je Ustavni sud BiH popunio svoje personalne kapacitete, što će sigurno imati pozitivan uticaj na rad Ustavnog suda u budućnosti. Naredna sjednica Vijeća od pet sudija Ustavnog suda BiH održat će se 15. aprila.

Ustavni sud BiH će održati plenarnu sjednicu 27. i 28. marta, saopćeno je iz ovog suda.