Potpisan sporazum
0

Uspostava centra za izbjegličke i raseljeničke studije

FENA
Fakultet političkih nauka
Fakultet političkih nauka
Predstavnik UNHCR-a u BiH Naveed Hussain i dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Šaćir Filandra potpisali su danas u Sarajevu Sporazum kojim odobravaju podsporazum o uspostavi centra za izbjegličke i raseljeničke studije (CRIS).

Centar će biti posvećen podizanju svijesti o uzrocima i posljedicama prisilnog raseljenja, kroz osiguranje foruma za obrazovanje, istraživanje, obučavanje i dijalog u oblasti izbjegličkog i raseljeničkog studija, saopćeno je iz UNHCR-a.

Predviđeno je da CRIS posluži kao resursna platforma za promoviranje javne svijesti te akademskog i praktičnog napredovanja na polju prisilnog raseljenja.

"Potpisivanje ovog sporazuma je važan korak ka uspostavljanju CRIS-a, čija je svrha da promovira svijest o raseljeničkoj problematici u svijetu i BiH. Centar je smješten na Univerzitetu u Sarajevu, čime se ističe vrijednost akademskog istraživanja na ovom planu, istraživanja koje omogućava bolje razumijevanje višestrukih problema koje uzrokuje prisilno raseljenje i što je još važnije, iznalaženje rješenja za često potcijenjene posljedice ovih problema", izjavio je Hussain.

CRIS će imati vlastitu biblioteku putem koje će se raditi na podizanju svijesti o izbjegličoj i raseljeničoj problematici i njenom razumijevanju, uz promoviranje istraživačkog i analitičkog rada.

Svrha centra je i da njeguje veze s regionalnim i međunarodnim istraživačkim institucijama iz oblasti prisilnog raseljenja.

Nakon što bude uspostavljen, CRIS će biti dostupan studentima i široj javnosti.