GSS stanica Sarajevo
105

Uspješna vježba: Iz jame duboke 150 metara na Čavljaku spašena alpinistica

Klix.ba
Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo je ovog vikenda održala vježbu spašavanje iz jame nazvanu "Speleo vježba Čavljak".

Kako su speleološki objekti samo po sebi zahtjevni, tako i ovakva vježba predstavlja izazov svakom spasiocu, a i stanici koja je organizuje, poručili su.

Prema scenariju vježbe, Gorska služba spašavanja - stanica Sarajevo dobija poziv da je u jami na Čavljaku došlo do pada speleologinje/alpinistice sa povredom jedne ruke.

Po izlasku ekipe na teren prvi tim se spušta u jamu sa opremom da se tačno procijeni stepen povreda i tačna lokacija povrijeđene. Ekipa za podršku postavlja logor i priprema svu potrebnu opremu za spašavanje iz jame.

Radilo se o dubini od 150 metara te je bilo potrebno izraditi sedam štandova sa svom pratećom opremom. U jami je u toku vježbe bilo 18 spasilaca koji su bili raspoređeni u ekipe i po štandovima, a medicinska ekipa spasilaca je nakon pronalaska unesrećene i po pružanju prve medicinske pomoći i saniranju povreda te adekvatnog obezbjeđenja povrijeđene, krenula sa transportom. Transport do izlaza iz jame, 150 metara visinske razlike, je trajao tri sata, a vježba je završena za osam sati.

Iz GSS - stanice Sarajevo su saopćili i to da su im se u veoma zahtjevnoj vježbi pridružile i kolege iz GSS - stanica Hadžići i GSS - stanica Visoko.