BiH
521

Uskoro usvajanje zakona o osnovnoj školi u KS: Informatika i engleski jezik od prvog razreda?

Piše: S. H.
Sindikat osnovnog odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo (KS) upitio je listu od 90 prijedloga, odnosno korekcija na predloženi Zakon o osnovnom odgoju i obrazovanju KS, a koji se nalazio u javnoj raspravi.

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo početkom aprila uputilo je u javnu raspravu nacrt zakona o Osnovnom odgoju i obrazovanju. U međuvremenu su prosvjetni radnici sve zamjerke na predloženi zakon uputili Sindikatu osnovnog odgoja i obrazovanja KS, nakon čega je napravljen cjelovit dokument s prijedlozima izmjena.

U Sindikatu očekuju da će nadležno ministarstvo u parlamentarnu proceduru uputiti verziju zakona, u kojoj će biti ugrađeno 90 prijedloga prosvjetnih radnika.

U osnovnim školama u KS ukupno je oko 36.000 učenika, a kvalitetan zakon važan je ne samo za učenike, već i za nastavnike ali i roditelje.

U Sindikatu ističu da prednacrt zakona nije u potpunosti usklađen sa Okvirnim zakonom o osnovnom i srednjem obrazovanju BiH niti u njemu postoji reformski kurs.

Prosvjetni radnici traže davanje većeg značaja odgojnoj komponenti, uvođenje kurikularne reforme, bolje definisanje ishoda učenja, razvijanja i usavršavanja kompetencija nastavnika, nagrađivanje marljivih i zaslužnih, kažnjavanje neodgovornih, uvođenje mreže škola, licenciranja, boljoj prevenciji kroz visoke kaznene odredbe, smanjenje broja časova za učenike i dr.

Prosvjetari naročito traže da se maksimalno poštuju radnička prava uz jasno definisane obaveze. Također je naglašeno da se sigurnosti djece mora posvetiti veća pažnja, ali i utjecati na smanjenje diskriminacije.

"Iz svih podružnica smo dobili primjedbu da se direktorima ograniče mandati, da se nastavnici obavezno konsultuju prilikom izrade novih Pedagoških standarda i normativa, da se roditelji ne upliću u odgojno-obrazovni rad, već da se posvete odgoju djece, te da eksterna matura ne može biti osnovni kriterij za vrednovanje i samovrednovanje rada", istakao je predsjednik Sindikata Saudin Sivro.

Jedna od glavnih zamjerki je bila da direktor odlučuje o tome ko će raditi u petom razredu. Iz podružnica je zatraženo da se vodi računa o interesima djece, prije svega, kroz prizmu razvojne dječije psihologije, ne zanemarujući i radno-pravni status nastavnika predmetne nastave.

Udruženje učitelja KS također se zalaže da se engleski jezik i informatika uvedu od prvog razreda osnovne škole.

Sada je na potezu Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih i Vlada KS, koji zvanični tekst prijedloga zakona trebaju usaglasiti i dostaviti Skupštini KS na usvajanje.