Eksperti FMUP-a
0

Uskoro u BiH testeri za narkotike

FENA
Okrugli sto "Droga kao uzročnik saobraćajnih nezgoda" održan je danas u organizaciji Ekspertnog tima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova za praćenje implementacije Akcionog plana za provođenje mjera iz dokumenta "Polazne osnove strategije sigurnosti drumskog saobraćaja 2008.- 2013."

Istaknuto je da je pored brzine i alkohola vožnja pod djelovanjem droga jedan od neistraženih uzroka saobraćajnih nesreća u kojima su živote gubili posebno mladi ljudi.

Osnovna tema okruglog stola je implementacija 1.500 probnih testera za narkotike, koji se do sada nisu upotrebljavali u BiH zbog nedostatka potrebnih aparata, zakonske regulative i klinike koja bi testirala uzorke.

Po riječima višeg inspektora MUP-a Kantona Sarajevo Željka Klisare testeri će se primijeniti u okviru testne faze projekta, a za njihovu potpunu primjenu u saobraćaju potrebno je još potpisati ugovor s klinikom koja je specijalizirana za narkotičko analiziranje.

"BiH danas ima kliniku koja ima potrebne aparate za analiziranje uzoraka. Ostalo je još samo da se sa njom potpiše ugovor, a onda će testeri postati standardna procedura i biti podijeljeni svim kantonalnim ministarstvima", objasnio je Klisara.

Klisara je dodao da se proteklih godina nije ulazilo u detaljniju analizu prekomjerne brzine ili neregularne vožnje vozača.

"Uvijek se išlo s pretpostavkom da je uzrok alkohol. Uvođenjem testera vozači će biti testirani na droge ako se posumnja da su pod utjecajem narkotika. Oni će odmah moći vidjeti rezultate testiranja, a ako posumnjaju u ispravnost testa morat će dati krv i urin u laboratoriji certificiranoj od Komiteta za droge iz Beča", kazao je on.

Vozači koji voze pod utjecajem narkotika će biti kažnjeni u skladu s važećim zakonom, koji predviđa novčane kazne, zabrane vožnje u zavisnosti od težine prekršaja i dva kaznena boda.