"Nije sve tako crno"
0

Uskoro proizvodnja trolejbusa u GRAS-u i bolji prijevoz građana

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
S promjenama koje smo napravili Kantonalno javno komunalno poduzeće GRAS polako ali sigurno stiče ekonomsku stabilnost i počinje da liči na sebe. Priča o višku radnika i o velikim platama te svemu što se pričalo o GRAS-u, ima i istine naravno, ali i priča da će se vrlo skoro ovdje možda proizvoditi trolejbusi, je priča koja će građane iznenaditi i obradovati. Dakle u GRAS-u nije sve tako "crno", ima i dobrih stvari, izjavio je za Fenu premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić.

Prije nepunih godinu dana nezamislivo je bilo da GRAS uplati uposlenicima doprinos za zdravstveno osiguranje ili da se ne mora intervenisati kod Elektroprivrede da im se ne isključi struja, kazao je premijer Musić.

Izrazio je optimizam jer ono što sada rade, koliko ulažu i investiraju u kompaniju GRAS, do njenog potpunog rekonstruiranja, ima punu podršku Vlade putem resornog ministarstva i dodao da je tramvajska pruga bila mali korak ali se daleko vidi te da će u augustu biti povećan broj minibusa.

"Bit će otvorene i konekcije s drugim prijevoznicima koji ne mogu "napadati" na linije GRAS-a koje su po ravnom, nego moraju svoje autobuse i minibuse poslati i u brdo, tamo gdje GRAS troši i uništava svoja vozila zbog konfiguracije terena, uskih ulica, zbog broja putnika koji se prevoze", poručio je premijer Musić, uz apel da Sarajlije imaju strpljenja za kapitalna ulaganja u gradskom prijevozu.

Dodao je da se reforme ne mogu provesti brzo, jer "stvari koje su 20 godina gurane pod tepih, koje su bile odraz i politika i onih koji su predvodili kompaniju, ne mogu se jednim rezom popraviti".

I direktor GRAS-a Haris Kadić u razgovoru za Fenu je potvrdio da polovinom augusta stiže deset minibusa.

"Za septembar planiramo da u saradnji s Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo i Centrotransom poboljšamo linije prijevoza i tada će građani imati redovniji prijevoz", precizirao je Kadić.

I kantonalni ministar saobraćaja Haris Lulić svjestan je opravdanog nezadovoljstva građana Sarajeva uslugama javnog gradskog prijevoza.

"Do kraja ove godine obećavam da će usluge GRAS-a biti poboljšane", kazao je u razgovoru za Fenu resorni ministar Lulić.

Pojasnio je kako nije problem tramvajski i trolejbuski saobraćaj jer imaju dovoljan broj vozila, ali je potvrdio problem autobuskog i minibuskog saobraćaja zbog nedovoljnog broja vozila i neulaganje u vozni park.

"Radimo na osposobljavanju autobusa i na nabavci novih i građani Sarajeva od jeseni će biti zadovoljniji gradskim saobraćajem i poštivanjem voznih redova", poručio je Lulić.