Tuzlanski kanton
0

Uskoro osnivanje disciplinskog centra za maloljetnike

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je na posljednjoj sjednici Prijedlog zakona o osnivanju Disciplinskog centra za maloljetnike tog kantona, kao javne ustanove u državnoj svojini.

Prema ovom zakonu, osnovna djelatnost Centra je izvršavanje odgojno disciplinske mjere upućivanja u Disciplinski centar za maloljetnike i to izrečene maloljetnom počinitelju kaznenog djela, te stručni dijagnostičko-opservacijski tretman odgojno zanemarenih i zapuštenih maloljetnika s izraženim poremećajima u ponašanju i maloljetnika zatečenih u skitnji.

Osnivanje takvog centra trebalo bi upotpuniti prazninu u sistemu sankcionisanja maloljetničkog prestupništva, jer se zbog nepostojanja takve ustanove ova mjera ranije nije izricala.

Odgojnu mjeru upućivanja u Disciplinski centar Sud izriče kada je potrebno odgovarajućim kratkotrajnim mjerama utjecati na osobnost i ponašanje maloljetnog počinitelja kaznenog djela. Maloljetnika, kojem je izrečena mjera, Sud može uputiti u Disciplinski centar na određeni broj sati tokom dana praznika, ali najviše četiri uzastopna dana praznika, na određeni broj sati tokom dana, ali najduže u trajanju do jednog mjeseca i na neprekidni boravak tokom određenog broja dana, ali ne duže od dvadeset dana.

Prijedlogom zakona predviđeno je da Disciplinski centar može sam ili u saradnji s drugim relevantnim institucijama pripremati i realizirati projekte, programe i poduzimati druge aktivnosti u cilju prevencije i smanjenja maloljetničkog prestupništva, kao i angažman maloljetnika na dobrovoljnoj osnovi za vrijeme izvršavanja odgojne mjere na korisnim radovima u Tuzlanskom kantonu koji odgovaraju njihovim godinama života.

Prijedlogom je također predviđeno da nadzor nad zakonitošću rada Disciplinskog centra za maloljetnike u izvršavanju odgojne mjere vrši Ministarstvo pravosuđa i uprave, a nadzor nad obavljanjem ostalih djelatnosti za koje je osnovan Disciplinski centar vrši Ministarstvo za rad i socijalnu politiku Tuzlanskog kantona.

U saradnji s Općinom Tuzla pronađen je prostor u koji će biti smješten Disciplinski centar za maloljetnike, a riječ je o trećoj etaži bivšeg Đačkog doma "Enver Šiljak" u Tuzli. Sredstva za osnivanje i početak rada Centra bit će osigurana iz proračuna Tuzlanskog kantona.