BiH
2

Uskoro novi Portal javnih nabavki BiH

Klix.ba
Od 27. novembra 2014. godine građanima BiH bit će obezbjeđen pristup Portalu javnih nabavki.

Kako je saopštila Đinita Fočo, direktorica Agencije za Javne nabavke BiH putem Portala javnih nabavki, sistem će nuditi biti brojne mogućnosti.

"Pretraga ugovornih organa i ponuđača, registracija ugovornih organa i ponuđača, pretraga i pregled obavještenja, svakodnevna objava obavještenja, nove vrste obavještenja u skladu sa novim zakonom te automatsko kreiranje izvještaja iz obavještenja o dodjeli biće omogućene korisnicima putem jedinstvenog sistema na Portalu javnih nabavki", rekla je Fočo.

Portal će biti pokrenut istog dana kada na snagu stupa novi Zakon o javnim nabavkama zahvaljujući kojem se uvode nove procedure u proces praćenja i objave postupaka javnih nabavki a koji se ubrzava uz značajnu cjelokupnu transparentnost u provođenju postupaka javnih nabavki.

Agencija za javne nabavke BiH je do sada ostvarila značajne iskorake na polju uvođenja spomenutih elektronskih sistema javnih nabavki, kroz WisPPA-u, Go-Procure i Registar ugovornih organa i ponuđača, koji će od 27.11.2014. godine kada stupi na snagu novi Zakon biti zamijenjeni potpuno novim jedinstvenim sistemom.

Bosna i Hercegovina u raznim segmentima poduzima potrebne korake na svom putu ka Evropskoj uniji, a jedan od tih koraka svakako je i sistem elektronskih javnih nabavki. Vrlo značajnu podršku u ovom procesu BiH pruža Vlada Savezne Republike Njemačke putem ureda GIZ-a u Bosni i Hercegovini.

Rukovodilac GIZ Programa podrške institucijama Bosne i Hercegovine gospodin Reinhard Lueke ističe:

"Pored objedinjavanja postojećih servisa, pojednostavljenja pristupa istim, te uvođenja novih formi i funkcionalnosti, sistem predstavlja platformu za budući razvoj novih usluga. Kao doprinos reformi javne uprave, unapređenju usluga i borbi protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, GIZ ima namjeru i dalje podržavati unaprjeđenje sistema javnih nabavki u Bosni i Hercegovini", rekao je Reinhard Lueke, rukovodilac GIZ Programa podrške institucijama BiH.

Agencija za javne nabavke BiH je do sada ostvarila značajne iskorake na polju uvođenja spomenutih elektronskih sistema javnih nabavki, kroz WisPPA-u, Go-Procure i Registar ugovornih organa i ponuđača, koji će od 27.11.2014. godine kada stupi na snagu novi Zakon o javnim nabavkama biti zamijenjeni potpuno novim jedinstvenim sistemom, koji će biti dostupan na Portalu javnih nabavki.

Podršku provođenju novog Zakona o javnim nabavkama pruža i projekat Jačanje sistema javnih nabavki u BiH koji finansira EU iz sredstava Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA 2009).