BiH
0

Uskoro moguća sanacija fasade Gradske tržnice u Sarajevu

Klix.ba
U prostorijama KJKP Tržnice pijace d.o.o. Sarajevo, održan je sastanak generalnog direktora preduzeća Emira Zlatara sa gradonačelnikom Grada Sarajeva prof dr. Ivom Komšićem i zamjenikom gradonačelnika Aljošom Čamparom.

Komišić i Čampara istakli su da je Statutom Grada Sarajeva utvrđena nadležnost Grada i nad tržno-pijsčnim poslovima u Gradu Sarajevu.

Kako su KJKP Tržnice pijace jedino javno preduzeće koje se bavi tom vrstom djelatnosti, razgovarano je o modalitetima podrške.

Na sastanku je zaključeno da Gradska uprava ispita mogućnost finansijske pomoći u obnovi fasade na Gradskoj tržnici Markale, vodeći računa o tome da objekat datira iz vremena Austrougarskog perioda te je kao takav proglašen 2008. godine kao nacionalni spomenik.

Sanacija je veoma bitna i zbog toga što će se naredne, 2014. godine, održati niz manifestacija u okviru programa održavanja stogodišnjice od početka I Svjetskog rata.

Zbog svih neophodnih procedura i priprema za ovaj događaj, potrebno je uspostaviti saradnju sa Komisijom za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, kako bi se dobile upute o načinu i modelu restauracije vanjske fasade Gradske tržnice Markale, kao i izvršila procjena troškova.

Nakon proceduralnih, zakonom propisanih predradnji, predložila bi se budžetska podrška putem budžeta Grada Sarajeva za 2014. godinu.

Gradonačelnik je istakao da je Gradska tržnica "Markale" simbol Sarajeva, mjesto svakodnevnog susreta svih naših različitosti, ali i mjesto koje je postalo simbolom stradanja građana Sarajeva tokom posljednje agresije na BIH. Postojeći vanjski izgled, dotrajalost i išvrljanost fasade je neprihvatljiv za ovaj višedecenijski simbol Sarajeva.