Borba protiv korupcije
17

Uskoro analiza imovine funkcionera u Sarajevu, jedan je prijavio da je dobio mobitel na poklon

M. A.
Ured za borbu protiv korupcije će na narednoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo predstaviti podatke o imovini funkcionera, što je zapravo rezultat provođenja Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosilaca javnih funkcija koji je stupio na snagu ove godine.
Ured u skladu s Uredbom o osnivanju vrši stručne, operativne i administrativno-tehničke poslove u vezi s aktivnostima na prevenciji korupcije, kao i prikupljanju podataka i prijavljivanju nadležnim uočenih koruptivnih aktivnosti te uspostavljanjem, provođenjem i kontrolom sistema upravljanja kvalitetom u organima uprave i službama u Kantonu Sarajevo.

Skupština KS je u aprilu jednoglasno donijela Zakon o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini javnih nosilaca u Kantonu Sarajevo, a Ured za borbu protiv korupcije KS je zadužen za njegovo provođenje.

Prema nivoima vlasti, među nosioce javnih funkcija na kantonalnom nivou spadaju skupštinski zastupnici, direktori, predsjednici i članovi skupština, nadzornih i upravnih odbora agencija, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija čiji je osnivač Kanton Sarajevo, koji su izabrani ili imenovani na ove funkcije.

Kada je riječ o Gradu Sarajevo, tu su ubrojani gradonačelnik, vijećnici, direktori, predsjednici i članovi skupština te upravnih i nadzornih odbora, dok na općinskom nivou u ovu kategoriju spadaju načelnici te također vijećnici, direktori, predsjednici i članovi skupština te upravnih i nadzornih odbora.

Iz Ureda za borbu protiv korupcije KS naglašavaju u izvještaju koji će biti predstavljen Skupštini KS da su nosioci počeli slati prve prijave neposredno nakon stupanja navedenog zakona na snagu te su ih unosili u poseban registar. Ističu da je značajan broj pristiglih prijava sadržavao materijalne greške, greške u popunjavanju ili su prijave bile nepotpune.

Neposredno pri uočavanju grešaka i nedostataka se pristupilo obavještavanju podnosioca prijave o nedostacima, roku i načinu njihovog ispravljanja.

Za 26 nosilaca javnih funkcija koji nisu dostavili prijavu imovine ili nosilaca javne funkcije koji su dostavili nepotpunu prijavu, a nakon slanja obavijesti o nedostacima prijave u ostavljenom roku nisu dostavili potpunu prijavu, napisan je zahtjev za prijavljivanje i to na zahtjev samog Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Također, navedeni ured ističe da može zakonski u svako vrijeme tražiti od funkcionera da dostavi podatke o imovini.

Funkcioneri su isto tako dužni prijaviti i finansijske obaveze, tj. dugovanja prema pravnim i fizičkim osobama u zemlji i inozemstvu u iznosu većem od 5.000 KM. Iznos dugovanja nosilaca javnih funkcija koji su prijavili imovinu je 27 miliona 887 hiljada i 83 KM.

Trideset pet kantonalnih zastupnika ima ukupne finansijske obaveze od 2 miliona 72 hiljade i 167 KM, što je 7,43 posto od ukupnih dugovanja.

Interesantno je da je jedan nosilac javne funkcije prijavio i primanje dara, a radilo se o mobitelu vrijednosti od 1.420 KM.