BiH
0

Usklađivanje propisa s Evropskom unijom u oblasti proizvodnje hrane

FENA
Javnom raspravom o Pravilniku o kvaliteti alkoholnih i jakih alkoholnih pića i Pravilniku o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla hrane, danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH završava javna rasprava o 11 pravilnika u vezi s proizvodnjom hrane kojima je cilj usklađivanje propisa s EU u ovoj oblasti.
  • U BiH počinje usklađivanje propisa s Evropskom unijom, a usvajanjem Zakona o hrani Agencija za sigurnost hrane BiH je dobila obavezu da jedan dio propisa u vezi s hranom uskladi s propisima EU, izjavio je novinarima viši stručni saradnik ove agencije Dragan Brenjo.

Naveo je kako je na javnu raspravu stavljeno 11 pravilnika koji se smatraju početnim, "horizontalnim" pravilnicima iz kojih će kasnije proisteći i "vertikalni" pravilnici o propisima u vezi s hranom, kakvih trenutno nema u BiH.

Govoreći o značaju ovih pravilnika, Brenjo je kazao da su bh. proizvođači trenutno u neravnopravnom položaju prema zemljama iz okruženja i članicama Evropske unije.

  • Pošto ova oblast nije regulirana propisima, oni nisu u mogućnosti kako u deklaraciji tako i u ostalim stvarima da ravnopravno konkuriraju prilikom izvoza svojih proizvoda, dok u BiH mogu da uđu proizvodi iz svih drugih zemalja, kazao je Brenjo.

Trenutno nema načina da bh. proizvođač bilo kojeg proizvoda zaštiti taj proizvod u BiH.

Govoreći o značaju Pravilnika o oznakama originalnosti i oznakama geografskog porijekla, Brenjo je naglasio da je ove godine izašla direktiva Evropske unije prema kojoj "treće zemlje" koje nisu članice EU mogu da zaštite svoje proizvode oznakom originalnosti i oznakom geografskog porijekla.

  • Jedan od preduvjeta jeste da ih mogu zaštititi u svojoj državi, ali nažalost u BiH trenutno nema načina da se mogu zaštititi. Ovim propisom je određena procedura kako će svi proizvođači koji ispune uvjete moći da zaštite svoj proizvod i dobiju oznaku originalnosti i geografskog porijekla, rekao je on.

S druge strane, usklađivanje s evropskim propisima ne bi trebalo dovesti do povećanja cijene alkoholnih pića, kazao je Brenjo.

Svih 11 propisa, uključujući dva o kojima se danas vodila javna rasprava, trenutno su u formi prednacrta i ići će na usvajanje Vijeću ministara BiH.