Svečana sjednica
71

Uručenjem priznanja obilježen dan Zeničko-dobojskog kantona

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Uručenjem plaketa Zeničko-dobojskog kantona zaslužnim pojedincima i udruženjima na svečanoj sjednici obilježen je 29. august - Dan Zeničko-dobojskog kantona.

Svečana sjednica Skupštine Zeničko-dobojskog kantona danas je počela intoniranjem himne Bosne i Hercegovine, a zatim se prisutnima obratio premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirnes Bašić koji je kazao da Dan Kantona i ove godine obilježavaju u okolnostima globalne krize i pandemije virusa korona, ali da se rad institucija uspješno prilagodio novonastalim uslovima te da su se preduzle sve interventne mjere kako bi se zaštitilo zdravlje svakog čovjeka i sačuvalo svako radno mjesto.

"Očuvali smo stabilnost i likvidnost budžeta, ojačali zdravstveni sektor, pomogli privredi i poljoprivredi, socijalno ugroženima i boračkoj populaciji, a istovremeno nastavili realizaciju razvojnih projekata u svim općinama, vodeći računa o ravnomjernom razvoju. Rebalansirani budžet za 2022. iznosi 464 miliona maraka i za gotovo 39 miliona KM je veći od budžetskog plana. Sav višak prihoda smo vratili građanima kroz razvojne projekte i mjere podrške u svim oblastima, posebno zdravstvu, privredi, poljoprivredi, boračkoj i socijalnoj zaštiti", kazao je Bašić te dodao:

"To nam je omogućilo da napravimo značajne iskorake u svim oblastima, značajno unaprijedimo materijalni položaj naše policije, prosvjetnih radnika, državnih službenika i namještenika u pravosuđu i javnoj upravi, te gradimo puteve, jačamo konkurentnost privrede, uređujemo naše škole i fakultete, podstičemo razvoj poljoprivrede, vodimo brigu o branilačkoj populaciji i očuvanju tekovina odbrane od agresije, unapređujemo socijalnu zaštitu."

Huseyinu Kansu je uručena Povelja kantona za dugogodišnji rad na jačanju prijateljskih veza između Bosne i Hercegovine i Republike Turske, a članu Predsjedništva BiH Šefiku Džaferoviću za doprinos u oblasti društvenih djelatnosti.

Dugogodišnja novinarka Gordana Ristović-Muslija Plaketu kantona je dobila za doprinos u oblasti društvenih djelatnosti, kao i Faruk Midžić.

Jasmin Mrkonja plaketu je dobio za doprinos u oblasti sporta, a Halil Mehtić za doprinos u oblasti nauke.

Zvonku Grbavcu je za dugogodišnji humanitarni rad također uručeno priznanje, ali i Forumu građana Zenice za doprinos u oblasti društvenih djelatnosti i Kemalu Mahmutefendiću za doprinos u oblasti umjetnosti.

Program obilježavanja Dana kantona se nastavjla izložbom fotografija u prizemlju zgrade te programom U Parku Kulin bana.