BiH
2

Uručene donacije za ambulantu porodične medicine Vrazova

Klix.ba
U prostorijama JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo (Vrazova 11) 4. decembra 2013. godine ozvaničena je primopredaja medicinske opreme za čiju nabavku je Općina Centar iz ovogodišnjeg budžeta izdvojila 41.000 KM.

Ovom činu su prisustvovali Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar, Mustafa Resić, savjetnik načelnika te Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad, zdravstvo i socijalna pitanja.

Ovom prilikom je prim. dr. Dženana Tanović, generalna direktorica JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo uručila načelniku Bećireviću zahvalnicu za ovaj i dosadašnji doprinos Općine Centar u nabavci medicinske opreme i unapređenju usluga koje pacijentima pružaju uposlenici ambulanti porodične medicine na području središnje sarajevske općine.

"Donirana sredstva smo utrošili za sanaciju klizišta pored ambulante porodične medicine na Šipu (Dejzina Bikića 8), nabavku radne odjeće za 319 uposlenika Doma zdravlja Vrazova, dok su za potrebe Stomatološke službe u Vrazovoj nabavljena dva mikromotora za tehnički laboratorij, koji su već u upotrebi, te neophodan materijal za protetiku. Od ukupnog iznosa ostalo je nešto manje od 3.000 KM, koje ćemo iskoristiti za uređenje pojedinih ordinacija u Domu zdravlja Vrazova. Osim navedenog, zahvalni smo Općini i načelniku Bećireviću na obezbijeđenim sredstvima u iznosu od 255.000 KM za sufinansiranje izgradnje novog objekta u kojem će biti smještena ambulanta porodične medicine Višnjil", kazala je dr. Tanović.

Dijana Salihagić, odgovorni ljekar Stomatološke službe Doma zdravlja Vrazova je dodala da je nabavljeni materijal jako dobrog kvaliteta, čime je omogućeno da se građanima uradi kvalitetna protetika.

Načelnik Bećirević je ovom prigodom izjavio da ulaganje u zdravstvo nije zakonska ali jeste moralna obaveza Općine Centar.

"Uložena sredstva smo zapravo vratili našim građanima za poboljšanje zdravstvenih usluga koje koriste u ambulantama porodične medicine. Drago mi je da smo započeli ulagati finansijska sredstva u nabavku opreme za potrebe Stomatološke službe, jer naši građani nemaju dovoljno novca da se liječe u privatnim stomatološkim ordinacijama. Također, u budžetu za narednu godinu planiramo izdvajanje sredstava za dalje unapređenje rada JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo, s ciljem da naši građani imaju najbolju mrežu porodične medicine u Kantonu Sarajevo", kazao je Bećirević