UIO
0

Upravni odbor nezadovoljan izvještajem o kontrolama

FENA
Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) nije zadovoljan posebnim Izvještajem koji je pripremila UIO s aspekta kontrole velikih poreskih obveznika, povrata PDV-a i mogućih zloupotreba, jedan je od zaključaka sjednice Upravnog odbora UIO koja održana danas u Sarajevu.

Iako je Izvještaj zadovoljio u jednom dijelu forme, Upravni odbor nije zadovoljan konkretnom analizom učinaka, posebno s aspekta kontrole prikupljanja prihoda i kontrole povrata PDV-a.

Izvještaj također nije obuhvatio prihode po osnovu carinskih dažbina, pa se i u tom kontekstu mora doraditi. Posebno se zahtijeva da Uprava za indirektno oporezivanje izvrši reviziju učinaka određenih inspektora koji su u proteklom vremenskom periodu imali više nego skromne rezultat kontrola.

Sve spomenute mjere Upravni odbor zahtjeva u cilju da se zadrži postignuti ugled i dignitet Uprave za indirektno oporezivanje.

Upravni odbor je u toku sjednice usvojio Izmjene i dopune Pravilnika o registraciji i upisu u jedinstveni registar obveznika indirektnih poreza, kojim je Upravi omogućeno da oduzme identifikacijski broj svim onim obveznicima za koje se utvrdi da su obavljali fiktivni promet sa ciljem da se prevarom izbjegne plaćanje PDV-a.

Lista obveznika kojima se oduzme identifikacijski broj bit će objavljena na zvaničnoj web stranici UIO.

Upravni odbor UIO usvojio je danas i Izmjene i dopune pravilnika o primjeni zakona o PDV-u, koje će značajno pomoći radu Luke Brčko te još jednom apelirao da Vijeće ministara BiH što hitnije imenuje direktora Uprave za indirektno oporezivanje, budući da ova institucija ima poseban značaj kad je u pitanju prihodovna strana budžeta na svim nivoima u BiH, saopćeno je iz Uprave za indirektno oporezivanje.