Stanje na cesti
6

Upozorenje za vozače u BiH: Magla i poledica otežavaju vožnju

SRNA
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Saobraćaj se ovog jutra u BiH odvija po pretežno vlažnim i klizavim kolovozima, a zbog niske temperature iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske skreću pažnju na mogućnost nailaska na poledicu u višim predjelima i preko planinskih prevoja.

U kotlinama i duž riječnih tokova magla mjestimično smanjuje vidljivost i usporova vožnju, a na dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina povećana je opasnost od odrona zemlje i kamenja na kolovoz.

Iz AMS-a ističu da su mjesta na kojima se izvode radovi propisno obilježena privremeno postavljenom signalizacijom kojom je regulisan saobraćaj i savjetuju opreznu i sporiju vožnju, te podsjećaju da je zakonski obavezno posjedovanje zimske opreme.

Na području FBiH jutarnja magla smanjuje vidljivost na pravcima Zenica - Doboj, Konjic - Jablanica - Prozor, Kupres - Livno, Bihać - Ključ i Bosanski Petrovac - Drvar. Deminerski radovi izvode se na magistralnom putu Pelagićevo-Srebrenik u mjestu Blaževac. Od 7 do 17 sati dolazi do polusatnih obustava saobraćaja, uz 15-minutno propuštanje vozila.

Dionica autoputa Zenica jug - Zenica sjever zatvorena je u oba smjera. Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu "Jasen" na putu Prozor - Jablanica.

Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila teža od 7,5 tona, sa izuzetkom autobusa, usmjeravaju na alternativne pravce Mostar - Široki Brijeg - Posušje - Tomislavgrad - Kupres - Bugojno i Mostar - Sarajevo - Busovača - Novi Travnik - Bugojno.

Zbog radova na mostu preko rijeke Drine u Goraždu saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Usporeno, zbog radova, saobraća se na putevima: Vitez - Travnik, Sarajevo - Tuzla, Tuzla - Kalesija, Drvar - Bosansko Grahovo, Posušje - Široki Brijeg i Šuica - Tomislavgrad.

Na magistralnom putu Livno - Šuica, preko prevoja Borova Glava, divlji konji izlaze na kolovoz, posebno u jutarnjim i večernjim časovima.

Na graničnim prelazima u BiH nema dužih zadržavanja.