BiH
6

Upozorenje EBU-a: BiH bi mogla postati jedina evropska država bez državnog javnog servisa

Klix.ba
Evropska radiodifuzna unija (EBU), najveća mreža javnih medijskih servisa na svijetu, objavila je danas saopćenje za javnost u kojem izražava duboku zabrinutost zbog toga što njena članica - BHRT - planira obustaviti emitiranje programa krajem juna zbog neriješenog problema finansiranja.

U saopćenju EBU-a navodi se da bi to bio prvi put da je emiter nekog javnog servisa u Evropi prisiljen zaustaviti emitiranje zbog finansijskih poteškoća.

"Ta objava bez presedana znači da bi Bosna i Hercegovina mogla postati jedina evropska država bez aktivnog javnog servisa na nivou države“, upozoreno je u saopćenju Evropske radiodifuzne unije.

Dalje se navodi da je finansijska situacija u BHRT-u iz godine u godinu sve lošija zbog nedovoljnog priliva sredstava prouzrokovanog progresivnim padom naplate RTV takse, slabim sistemom naplate i znatnim zaostacima plaćanja entitetskih partnerskih emitera Radio-Televizije Federacije BiH i Radio-Televizije Republike Srpske.

"Nažalost, potrebna reforma sistema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine konstantno se odgađa", upozorava se u saopćenju.

Iz EBU-a ističu da su proteklih godina aktivno podržavali svoju članicu u Bosni i Hercegovini kako bi bio pronađen siguran izvor finansiranja. Navode da su u nekoliko navrata imali sastanke s predstavnicima bh. vlasti kako bi se pokušalo pronaći dugoročno rješenje za naplatu RTV takse te da je EBU pozvao i Evropski parlament i Evropsku komisiju da podrže implementaciju EU medijskih standarda u Bosni i Hercegovini.

U saopćenju se ističe i to da je EBU prošle sedmice objavio da BHRT ovoj organizaciji duguje više od 6 miliona švicarskih franaka, jer Javni RTV servis BiH nije bio u mogućnosti da ispuni finansijske obaveze za prava na prijenos Evropskog nogometnog prvenstva. Napravljeno je nekoliko neuspješnih pokušaja da se ustanovi otplatni plan duga, navodi se u saopćenju te dodaje da je Evropska radiodifuzna unija ustanovila 31. maj kao rok pokušaja rješenja tog finansijskog problema.

"U skladu s posljednjim pokušajima pronalaska rješenja, EBU je napravila izuzetak i odlučila produžiti rok do srijede, 8. juna, prije početka Evropskog nogometnog prvenstva“, ističe se u saopćenju.

Prenosi se i izjava generalne direktorice EBU-a Ingrid Deltenre koja je istakla da se u ovoj organizaciji iskreno nadaju "da će Vlada Bosne i Hercegovine prepoznati ozbiljnost situacije i osigurati ne samo početak potrebne reforme naplate RTV takse, nego i da će preduzeti hitne mjere kako bi se BHRT-u omogućio nastavak emitiranja i otplata dugovanja".

Generalna direktorica EBU-a ocijenila je da je snažan javni medijski servis kamen temeljac stabilne demokratije i ključ društvene kohezije. Naglasila je da je on pokazatelj slobode države i medijskog pluraliteta.

"Pozivamo Evropsku komisiju i međunarodne institucije da pronađu vjerodostojno i dugoročno rješenje finansiranja Javnog servisa u ovoj zemlji i podrške ovom vidu demokratije", zaključuje se u saopćenju Evropske radiodifuzne unije.