Vlada Brčko Distrikta
0

Uposlenicima zabranjeni Facebook i Blogger.ba

Sarajevo-x.com
Vlada Distrikta Brčko uposlenicima u ovoj instituciji zabranili su pristup određenim internet stranicama, a neke od zabranjenih stranica su i društveni web site Facebook i popularni blog servis Blogger.ba.

U Vladi ističu da su u prvom redu zabranjene stranice koje sadrže pornografske slike i one koje zagovaraju ilegalne aktivnosti, kao i one stranice koje zagovaraju netoleranciju prema drugima, što stoji i u Pravilniku o sigurnosti informatičkog sistema u institucijama i organima Uprave Brčko Distrikta BiH.

Zaposlenici ne smiju pristupati takvim stranicama, distribuirati ili prihvatati slične materijale putem interneta. Ponašanja u skladu sa ovom politikom je uslov zaposlenja, a pitanja u vezi s ostalim neprikladnim web stranicama nepoželjnog i štetnog materijala moraju se raspraviti između zaposlenika i njegovog neposrednog rukovodioca, saopštili su.

U pravilniku stoji da uposlenici ne bi trebali dopustiti da pristup svim stranicama bude blokiran od strane vladinih mjera tehničke kontrole zbog korištenja neprikladnih web stranica.

S obzirom da je zaposlenima zabranjen pristup najposjećenijoj blogerskoj zajednici u BiH Blogger.ba, neće biti u mogućnosti čitati ni elektronski dnevnik čelnog čovjeka Vlade. Naime, gradonačelnik Brčko Distrikta Mirsad Đapo prošle godine pristupio je timu blogera, kako bi na neposredniji način mogao komunicirati sa svojim sugrađanima.