BiH
77

Uposlenici vrtića i osnovnih škola u KS stupaju u generalni štrajk

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosvjetni radnici predškolskih ustanova i osnovnih škola u Kantonu Sarajevo stupit će u generalni štrajk. Ovu odluku donio je Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo jer uposlenicima Osnovne muzičke škole na Ilidži nije isplaćena januarska plata.

Generalni štrajk bit će vođen pod nazivom "Vratite dostojanstvo radnicima JU OMŠ Ilidža".

"U oktobru prošle godine Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS donio je odluku o štrajku upozorenja koji je održan zbog dešavanja u Osnovnoj muzičkoj školi Ilidža koja je tada bila u centru medijske pažnje po negativnim dešavanjima. Nije imalo velikog odjeka, a situacija je kulminirala neisplaćivanjem januarske plaće koju su dobili svi uposlenici osnovnih škola i predškolskih ustanova osim uposlenika OMŠ Ilidža", rekao je za Klix.ba Saudin Sivro, predsjednik Sindikata.

Skupština povjereništva SSOOiO FBiH, odnosno Kantonalni odbor KS zasjedao je u utorak i tada je donio odluku o organiziranju generalnog štrajka u 68 osnovnih škola i vrtića. U toku je prikupljanje potpisa radnika koji žele stupiti u štrajk.

"Prvenstveno se solidarišemo sa kolegama iz OMŠ i želimo pokazati da podržavamo jedni druge. Ali to nije jedini razlog zbog kojeg prosvjetari održavaju generalni štrajk. Troškovi eksterne mature nisu uplaćeni, radnici nemaju otpremnine za penziju, nemamo naknadu za bolest, nisu nam uplaćivani materijalni troškovi za škole, a vrtići u JU 'Djeca Sarajeva' nemaju kolektivni ugovor već smo se mi izborili za bolji status njihovih radnika", rekao je Sivro.

Tačan datum generalnog štrajka trebao bi biti poznat sredinom iduće sedmice. To znači da učenici osnovnih škola neće imati nastavu, te da će biti zatvorene i predškolske ustanove.

"Mi ne radimo ovo samo zbog sebe već i zbog djece jer ona trpe što im nastavnici nemaju plaća. Štrajkujemo i zato što djeca nemaju adekvatne uvjete za rad u školi. Nemamo dovoljno sredstava za rad, kako smo ranije govorili nemamo novca ni za kredu jer dobavljači više ne žele da rade na veresiju", istakao je Sivro i dodao kako će svi zakonski uvjeti biti ispoštovani.