Independent
0

Upitna reputacija Britanije nakon slučaja Ganić

FENA
Ejup Ganić (Foto: AP)
Ejup Ganić (Foto: AP)
"Ejup Ganić: ratni zločinac ili politički talac?" piše The Independent u naslovu članka o jednom od nekadašnjih bošnjačkih lidera, čije izručenje iz Britanije traže srbijanske vlasti.

List prenosi ocjenu Ganićevog sina Emira da je sve u vezi s hapšenjem njegovog oca sporno, uključujući sam nalog okružnog sudije u Londonu na kojem piše da se nalog odnosi na zločin počinjen u Srbiji, umjesto u Bosni i Hercegovini, te da je Beograd ovim uvukao britanske vlasti u svoje političke malverzacije.

Independent prenosi stav Ganićevih pristalica o političkim motivima čitavog slučaja, s obzirom na to da je nalog izvršen na dan bosanske nezavisnosti i tokom prvog dan odbrane Radovana Karadžića pred Haškim sudom.

List prenosi upozorenje bivšeg visokog predstavnika za BiH lorda Paddyja Ashdowna da bi reputacija Britanije mogla doći u pitanje zbog ove "sage" koja, po njegovom mišljenju, predstavlja "klasičan primjer beogradskog manevrisanja".

U komentaru o slučaju Ganić Independent primjećuje da će ako on ne bude brzo riješen, Bosna (odnosno njene ambicije za ulazak u EU) biti glavni gubitnik.