BiH
2

Uoči dženaze u Potočarima: Završeno iskopavanje mezara za 175 žrtava genocida

Anadolija
(Foto: Anadolija)
U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari danas je završeno iskopavanje mezara u koje će u petak, 11. jula, biti spušteno 175 žrtava srebreničkog genocida.

Uz dosad ukopanih 6.066 žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice 1995, na 19. godišnjicu genocida, smiraj će naći još 175 žrtava.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Mersed Smajlović kazao je za Anadolu Agency da se pripreme za komemoraciju i dženazu, koja će biti obavljena 11. jula u Memorijalnom centru, odvijaju po planiranoj dinamici.

“Slobodno možemo reći da su sve pripreme u cjelosti završene. U mezarju Memorijalnog centra Potočari 11. jula će biti obavljen ukop 175 žrtava genocida iz 1995. godine. Iskopavanje mezara u Memorijalnom centru je završeno i danas se radi finalizacija određenih mjesta, da ne bi došlo do obrušavanja”, pojasnio je Smajlović.

Sutra je u prostorijama bivše Fabrike akumulatora u Potočarima, danas Spomen-sobi ubijenim Srebreničanima, planirano otvaranje biblioteke i promocija knjige “Selman Selmanagić i Bauhaus".

Kolona sa posmrtnim ostacima 175 srebreničkih žrtava sutra, 9. jula u 10 sati, krenut će iz JKP Gradska groblja Visoko prema Potočarima. Vozila s tabutima će se kretati dionicom puta Visoko-Vogošća-Sarajevo-Lepešnica-Sokolac-Vlasenica-Milići-Bratunac-Srebrenica.

Najmlađa žrtva koja će biti ukopana ove godine je 14-godišnji Senad Beganović. Ove godine će biti ukopano 15 maloljetnika. Najstarija žrtva je Hurem Begović, koji je imao 79 godina kada je ubijen.

“Ove godine, u mezarju Memorijalnog centra će biti ukopano 13 žrtava koje su u vrijeme ubistava imale više od 60 godina”, kazao je Mersed Smajlović.

Bit će ukopana i tri brata, Dahmo (1968), Hamdija (1959) i Suljo (1975) Delić. Bit će ukopan i otac Selman Sulejmanović (1937) sa dva sina, Jakubom (1976) i Mujom (1978).

U prvim poslijepodnevnim satima, 10. jula, počet će pristizati i učesnici maratona: prvo Vukovar - Srebrenica, dok je dolazak preostalih učesnika Marša mira 2014, kolone motobajkera, učesnika maratona Bihać – Potočari, te biciklističke vožnje Beograd – Potočari planiran isti dan ispred MC Potočari u 17 sati. 

Iznošenje tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida do Musale ispred MC Potočari planirano je 10. jula u 17.45 sati, nakon čega će akšam-namaz i jaciju, odnosno teravih-namaz predvoditi muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović, a bit će upriličen i iftar. 

Učenje i poklanjanje hatme predvodit će 30 imama po jedan džuz, kao i zikr u Bijeloj džamiji. 

U petak, 11. jula, u 11 sati počet će komemoracija žrtvama srebreničkog genocida u memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, a potom će biti klanjana dženaza i obavljen ukop 175 žrtava genocida. 

Džumu i ikindiju 11. jula u Potočarima predvodit će reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, kao i dženaza-namaz.