Put života
90

Uoči Dana nezavisnosti goraždanski planinari organizirali zimski pohod na Grebak

E. A.
Foto: E.A./Klix.ba
Foto: E.A./Klix.ba
Stotinjak učesnika tradicionalnog zimskog pohoda "Grebak-put života" danas je prošlo stazom dugom 60-ak kilometara prisjećajući se čuvenog puta spasa koji su koristili stanovnici opkoljenog Goražda u najtežim godinama rata.

Pohod tradicionalno organizuje Planinarski klub Goražde-Maglić, a 26. u nizu održava se u čast obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Planinari Goražde-Maglića na ovaj način čuvaju sjećanje na Grebak konstantno ukazujući na njegov značaj mlađim generacijama.

"Pored planinara i građana imamo i naše drage goste planinare iz Sarajeva i Gradačca. Prati nas kiša i vjetar, a na Kacelju smo ušli i u snijeg. Ne znam ni koliko sam puta prešao Grebak, sigurno oko stotinjak puta u različitim uslovima. Putem sam vidio i prve vjesnike proljeća, kaćune i visibabe. Na mjestima stradanja učimo fatihe", kaže Alija Lpao, dugogodišnji član planinarskog društva "Goražde-Maglić".

Planinari na ovaj način čuvaju od zaborava sjećanje na patnje, herojstva, ali i stradanja naroda Gornjeg Podrinja u najtežim ratnim danima.

"Krenuli smo rano jutros sa platoa spomenika poginulim braniocima Goražda gdje smo položili cvijeće u njihovu čast. Put je teži u zimskim uslovima čak i za planinare koji su navikli da se kreću ovim stazama. Na Grepku su nas sačekali učesnici iz Sarajeva, Gračanice i drugih krajeva BiH i ovdje smo svi skupa odali počast žrtvama koje su izgubile živote u periodu 1992 – 1995. godina", kaže Zajko Šovšić, predsjednik Planinarskog kluba "Goražde-Maglić".

Kolona učesnika sa Grepka je stigla do sportsko rekreativnog centra na Rudoj glavi, gdje je u planinarskom domu "Nedim Pilav – Jogi" priređen i poseban program.

Sve učesnike upoznali su sa značajem Grepka i tim teškim vremenima, druženje još uvijek traje, a za one koji budu željeli sutra će biti organiziran dodatni pohod.

"Naši prijatelji iz drugih planinarskih klubova izrazili su želju da, ako bude lijepo vrijeme, napravimo pohod na Borovac i Klek odakle bi se spustili do Orahovica i nastavili prema Sarajevu, što bi bio prvi put da se u jednom vikendu organizuju dvije planinarske ture, što nam je veoma drago. Siguran sam da ne postoji niti jedna manifestacija ove vrste u BiH, koja traje ovako dugo. Naš klub tradicionalno njeguje uspomene na Grebak-put života ili put spasa, ali i put smrti, organizacijom planinarskih pohoda u različitim periodima godine. Treba pamtiti vrijeme kada su stanovnici opkoljenog Goražda na temperaturama duboko u minusu i sa visokim snježnim nanosima, prelazili put dug 30 i više kilometara da bi donijeli hranu za svoje porodice", kaže Šovšić.

Grebak je u najtežim godinama rata bio jedina veza sa svijetom stanovnicima opkoljenog Goražda. Putem spasa prvi je prešao Hasan Turčalo Brzi 6.maja 1992.godine kao vodič koji je na ovaj način spasio hiljade ljudi. Putovanje bi se obično organiziralo noću, u koloni koja bi pješačila kilometrima kako bi se, na Grebku, snabdjeli hranom i lijekovima.

Pri tome su često nailazili na zasjede agresora i minska polja pa je jedan broj ljudi nestao u bespućima planine, smrznuo se, izgubio ili je zarobljen. Svoj život na Grepku je okončao i Hasan Turčalo. Za stanovnike Goražda, uz mnoge druge bitke i događaje koji su obilježili ovo tragično vrijeme, Grebak predstavlja epopeju odbrane BiH.