BiH
0

UO UINO usvojio privremene koeficijente za raspodjelu prihoda u prvom kvartalu

FENA
Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) BiH usvojio je danas Odluku o utvrđivanju privremenih koeficijenata za raspodjelu sredstava s jedinstvenog računa za razdoblje januar-februar 2016. godine.

Prema usvojenoj odluci, utvrđeni su koeficijenti raspodjele prema kojima u prvom kvartalu ove godine Federaciji BiH pripada 63,57 posto prihoda, Republici Srpskoj 32,88 posto, a Brčko Distriktu 3,55 posto.

Upravni odbor usvojio je danas Odluku o utvrđivanju uvjeta za carinski terminal temeljem koje trebaju biti otklonjeni postojeći nedostaci u funkcioniranju i upravljanju carinskim terminalima.

Na današnjoj sjednici članovi UO podržali su inicijativu Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa za pokretanje postupka izmjena i dopuna Zakona o akcizama u BiH koje se odnose na takozvani plavi dizel, uz zaključak da se formira radna skupina koja će ponuditi sveobuhvatno rješenje zakonskih izmjena u oblasti akciza.

UO UINO danas je donio odluku o pokretanju procedura za uspostavu Carinske ispostave Neum.

"Upravni odbor danas je obaviješten o skorom isteku mandata direktora UINO, te je data saglasnost da se pokrenu procedure u Vijeću ministara BiH za raspisivanje konkursa za tu poziciju", saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.