BiH
1.8k

UNSA: Studenti bi uskoro mogli dobiti drugi septembarski rok na fakultetima

Piše: A. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu (SPUS) uputio je prema Vladi Kantona Sarajevo prijedlog za uvođenje drugog septembarskog ispitnog roka. Njihov prijedlog prihvatila je Komisija za izmjene Zakona o visokom obrazovanju Univerziteta u Sarajevu (UNSA) koju je oformilo Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Drugi septembarski rok je postao integralni dio teksta Prijedloga zakona i dobio je podršku deset od ukupno 11 članova Komisije. Predsjednik SPUS Haris Zahiragić smatra da bi dodatni ispitni termin na kraju godine relaksirao studente, koji prema njegovim riječima, nakon nesistemskog uvođenja bolonjskog načina studiranja imaju sve manje slobodnog vremena.

Prijedlog će biti uvršten u nacrt zakona o visokom obrazovanju, a uskoro će se naći pred zastupnicima u Skupštini KS. Nakon usvajanja nacrta i provedene javne rasprave o finalnom dokumentu zakona ponovo će se izjasniti Skupština KS.

"Na velikom broju fakulteta studenti svake godine upućuju zahtjeve za kolokvijalno rečeno 'socijalni rok', na šta pojedini fakulteti poput Pravnog, Medicinskog, Prirodnog-matematičkog i drugih, potvrdno reaguju. S druge strane određeni broj fakulteta takve mogućnosti odbija, argumentujući nepostojanjem pravnog osnova za takvo nešto. Smatram da do odbijanja takvih molbi i zahtjeva studenata dolazi prvenstveno iz razloga što je profesorima, koji čine Nastavna vijeća, uspostavljanje još jednog roka dodatni posao za koji oni nisu dodatno plaćeni. Zato smo odlučili da drugi septemarski rok prestane biti diskreciono pravo Nastavnih vijeća i da ga se prestane nazivati 'socijalnim' (jer je to diskreditacija studenata kojima je on potreban, često puta radi objektivnih okolnosti nemogućnosti pristupanja ranijim ispitnim rokovima), nego da svi studenti u Kantonu Sarajevo imaju isti broj ispitnih rokova", kazao je Zahiragić za Klix.ba.

Ističe da su kroz rad u Komisiji uspjeli u tekst Prijedloga zakona integrisati mnogo, za studente, ali i za profesore. Prema njegovim riječima sve je učinjeno s ciljem poboljšanja uslova studiranja i kvaliteta nastave. Inače, u Komisiji za izmjene Zakona o visokom obrazovanju UNSA su zastupljeni predstavnici grupacija nauka sa sarajevskog Univerziteta, uglavnom dekani, predstavnici određenih privatnih univerziteta, inspektor za visoko obrazovanje, nekoliko pravnih stručnjaka i predsjednik Komisije Sifet Kukuruz.

U SPUS se nadaju da će se ova odredba naći u usvojenom tekstu Zakona o visokom obrazovanju KS. Komisija će u narednom periodu raditi ubrzanim tempom, kako bi se Prijedlog zakona što ranije našao u skupštinskim klupama, te će od toga ovisiti i njegova primjena. Ukoliko se to ne desi u ovoj akademskoj godini, postoji mogućnost da Studentski parlament uputi zahtjev za “socijalni rok“ na nivou Univerziteta, kao prelazno rješenje.

SPUS o novom rektoru UNSA Rifatu Škrijelju

Rifat Škrijelj nedavno je imenovan za rektora sarajevskog Univerziteta, a u SPUS naglašavaju da su zadovoljni ovom odlukom jer je rektor izabran u prvom krugu glasanja.

"Plan rada koji je rektor istaknuo u svom ekspozeu bio je poprilično detaljan i obuhvatio je većinu problema s kojima se Univerzitet suočava. Svakako da ima problema koje je izostavio navesti, a koje mi smatramo izuzetno važnim te ćemo na rješavanju tih problema insistirati i ponuditi konkretna rješenja. Nastavit ćemo insistirati na borbi protiv korupcije i krivične odgovornosti koruptivnih profesora. Radit ćemo na pravednijem prijemu u radni odnos na UNSA i pružanju šansi najboljima od nas", naglašava Zahiragić.

Zabrana ili ograničavanje rada profesora UNSA na privatnim Univerzitetima

U toku je razrada prijedloga Odluke o zabrani ili ograničavanju rada profesora UNSA na privatnim Univerzitetima, za koje u SPUS smatraju velikim problemom za visoko obrazovanje.

"Opredjelili smo se da ovaj zahtjev uputimo Senatu, a ne Vladi, jer bi donošenjem takve odluke na Senatu, akademska zajednica prezentovala spremnost za autoregulaciju i autokorekciju. Od novog rukovodstva očekujemo podršku u tom zahtjevu, kao i podršku prilikom upučivanja inicijativa za izmjene zakonskih i podzakonskih akata kojima bismo pooštrili kriterije za osnivanje tih Univerziteta. Problem "bubica" i modernih sredstava za prepisivanje je također alarmantan i na rješavanju tog problema ćemo također insistirati kod novog rukovodstva", naglašava predsjednika SPUS.

U narednom periodu također neće biti povećanja cijena školarina. Dodatno, u toku je tradicionalni projekat "Studentska edukacija", koji studentima omogućava da steknu ili utvrde znanja koja nisu imali priliku steći u dovoljnoj mjeri na nastavnim procesima na fakultetima. Prva u nizu edukacije je kurs AutoCada, a u narednom periodu će se organizovati slični kursevi iz velikog broja atraktivnih oblasti poput 3D modelinga, web dizajna, offica, javnog nastupa. Uskoro trebaju početi projekti “UNSA lige” kao i “Studentske debate”, u kojima učestvuje nekoliko hiljada studenata.