600 maturanata
57

Univerzitet u Zenici organizovao dane otvorenih vrata, maturantima na raspolaganju 33 studija

E. M.
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: E. M./Klix.ba)
Na Univerzitetu u Zenici danas je upriličen dan otvorenih vrata gdje su maturanti imali priliku da se upoznaju sa studijskim programima koji ovaj univerzitet nudi, a današnjem događaju prisustvovalo je više stotina maturanata.

Univerzitet u Zenici i ove godine je održao dane utvorenih vrata s ciljem da svojim studijskim programima privuku što veći broj brucoša i time Univerzitet u Zenici učinili njihovim izborom.

Rektor Univerziteta u Zenici Jusuf Duraković je kazao da su brucošima na raspolaganju 33 studijska programa Univerziteta u Zenici te da su danas svi imali priliku obići laboratorije, upoznati se sa studentima, profesorima i direktno vdijeti šta mogu studirati na UNZE.

"
Bitno je da održavamo ovakve sadržaje, a današnjem događaju prisustvovalo je oko 600 maturanata iz dva kantona. Mi na Univerzitetu u Zenici smo zadovoljni ovim odzivom i nadamo se da će ovi maturanti upisati jedan od studijskih progama", kazao je Duraković.

Dodao je da zbog situacije u BiH i smanjenog broja studenata koriste svaku priliku da jačaju kvalitet visokog obrazovanja te da s tim u vezi otvaraju studijske programe koji su aktuelni na tržištu rada.

Na pitanje novinara koliko su ovakvi događaji efektivni, Duraković je kazao:

"
Teško je govoriti o efektima, ali imali smo povećanje broja upisanih brucoša prošle u odnosnu na 2022. godinu. Djeca ne žele da studiraju, odlaze vani, a ovako im pokušavamo približiti potrebu da se edukuju i ostaju u državi. Ovo je naš UNZE i ovako želimo pokazati da smo na usluzi svim građanima ZDK."

Predsjednica Unije studenata UNZE Larisa Gadžun je kazala da su danas svim maturantima približili šta znači studirati na UNZE te šta im uz studij mogu ponuditi u pogledu rekreativnih aktivnosti.


Ajla Salčinović, maturantica Druge gimnazije u Zenici je kazala da je njen izbor Medicinski fakultet u Zenici.

"Uvijek su me privlačile medicinske nauke i danas sam imala priliku da se dodatno edukujem o tome. U tome sam se pronašla i to ću studirati, Univerzitet u Zenici će biti moj izbor", zaključila je Salčinović.