BiH
1

UNICEF: Projekti "Škole i zajednice - prijatelji djece u BiH"

FENA
Pod pokroviteljstvom šejha Muhammeda bin Rashida el - Maktuma, potpredsjednika i premijera Ujedinjenih Arapski Emirata i vladara Dubaija, planirana je finansijska podrška za projekt "Škole i zajednice - prijatelji djece u BiH" koji podržava UNICEF, saopćeno je iz UNICEF-a.

Šeik Maktoum bin Mohammed bin Rashid el - Maktum, šef Odjela za tehnologiju i zonu slobodnih medija u Dubaiju, te sin premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata predvodit će u ponedjeljak, 22. oktobra delegaciju koja će doći u Bosnu i Hercegovinu kako bi se informirali o situaciji u obrazovanju.

U saopćenju se ističe da je planirano da delegacija posjeti Osnovnu školu "Džemaludin Čaušević" u sarajevskoj općini Novi Grad.

Kampanja " Dubaiju je stalo" trebalo bi da obuhvati oko 30.000 djece i njihovih porodica širom BiH kroz projekt "Izgradnja škola i zajednica - prijatelja djece", koji je sastavni dio UNICEF-ovog državnog programa saradnje za period 2005. -2008 godine.

"Očekuje se da bi projekt rezultirao poboljšenjem nastavne prakse, kreiranjem fizičkog okruženja koje bolje odgovara potrebama sve djece, povećanjem sigurnosti u školama, jačanjem partnerstava s djecom, roditeljima i zajednicama osobito u etnički mješovitim sredinama, učenjem toleranciji i poštivanju različitosti, obezbjeđenjem bolje interakcije škola i zajednica i na kraju uttjecanjem na one koji donose odluke koje se tiču politika obrazovanja i odvajanja budžeta za ovakav model inkluzivnog obrazovanja u čijem centru je dijete", navodi se u saopćenju.

Kampanju "Dubaiju je stalo" pokrenuo je šeik Mohammed bin Rashid el Maktum kako bi se pomoglo obrazovanju milion djece širom svijeta, te iskorijeniti neznanje i nepismenost.

Kampanja je dio doprinosa Dubaija ostvarenju jednog od UN Milenijskih razvojnih ciljeva - omogućiti osnovno obrazovanje za svu djecu, do 2015. godine.