BiH
0

UNHCR smanjuje svoje prisustvo u BiH

FENA
Nakon petnaest godina rada, terenski uredi Visokog komesarijata Ujedinjenih naroda za izbjeglice u Banjoj Luci, Mostaru i Tuzli završavaju s radom, zaključno s 30. junom.

UNHCR je započeo svoje operacije u Bosni i Hercegovini još tokom rata. Od 1992. godine UNHCR je bio vodeća organizacija za pružanje humanitarne pomoći i zaštite raseljenoj populaciji u zemlji.

''Posljednjih godina smo imali privilegiju da blisko surađujemo s domaćim organima na svim nivoima, te sa znatnim brojem NVO-a, kako domaćih tako i međunarodnih. Zaista smo ponosni na ono što smo postigli zajedničkim naporima. Jako veliki doprinos ovim UNHCR-ovim dostignućima su dale naše kolege. Bez njihove posvećenosti bi podrška UNHCR-a procesu povratka bila vrlo teška'', izjavio je Džejms Linč (James Lynch), predstavnik UNHCR-a u BiH.

''Međutim, mi smo isto tako svjesni da još puno toga treba da se uradi kako bi se povratnicima omogućili normalni životni uvjeti.'' UNHCR-ovi uredi širom zemlje su znatno utjecali na proces povratka u zemlji. Međuentitetske autobuske linije, koje je 1996. godine uspostavio UNHCR, pokrenule su posjete područjima povratka potencijalnih povratnika. Tijekom posljednjih petnaest godina našeg prisustva u BiH, mi smo pružali pomoć i u rekonstrukciji, davali podršku povratnicima nakon povratka u njihove domove, pomoć za uzdržavanje, besplatnu pravnu pomoć i još mnogo toga.

Od potpisivanja ''Dejtonskog mirovnog sporazuma'', UNHCR je investirao više od 500 miliona USD u programe u BiH. Realizaciju tih programa je omogućilo 400 kolega, koji su radili u ovoj važnoj operaciji u više od 20 ureda širom zemlje.

''UNHCR će i dalje podržavati Vladu Bosne i Hercegovine u njezinim nastojanjima da privede kraju proces povratka'', dodao je Linč, ''te pružati pomoć u iznalaženju trajnih rješenja za više od 135.000 raseljenih osoba u zemlji. Ali došlo je vrijeme da zatvorimo preostale terenske urede.''

UNHCR nastavlja sa svojim aktivnostima u Bosni i Hercegovini putem svog glavnog ureda u Sarajevu.