Jezivi prizor
86

UNESCO-ov spomenik u mraku: Da li biste svoju kćerku pustili samu preko Starog mosta uvečer?

G. Š.
Foto: Dženan Duraković
Foto: Dženan Duraković
Stari most u Mostaru koji je glavna turistička atrakcija, simbol najvećeg grada na Neretvi i UNESCO-ov nadaleko poznati spomenik, čije fotografije svakodnevno obilaze svijet, sinoć je ostao u sablasnom mraku, a bez svjetlosti reflektora prizor za posjetioce bio je jeziv.

Fotografiju Starog mosta u mraku podijelio je na društvenim mrežama bivši fudbaler Veleža Dženan Duraković, koji u rodnom Mostaru godinama učestvuje u brojnim aktivnostima oživljavanja stare gradske jezgre i podizanja turističkih sadržaja na veći nivo, ali i otvoreno upozorava na probleme grada.

"Da li bi vi svoju kćerku pustili samu preko Starog mosta uvečer?", napisao je Duraković na društvenim mrežama otvoreno pitanje uz fotografiju Starog mosta u mraku.

U komentarima su neki začuđeni pitali šta se dogodilo sa rasvjetom, drugi su odgovarajući na pitanje kazali kako ne bi smjeli preći preko Starog mosta bez rasvjete, a ovaj prizor je pokrenuo i pitanje održavanja UNESCO-ovog spomenika i stare gradske jezgre, koja je dokazani magnet za turiste Mostara.

Podsjetimo da je Grada Mostar tek nedavno osnovao Turističku zajednicu Grada Mostar, pa ostaje nada da će ljudi zaduženi za turističke atrakcije obratiti više pažnje na problem o kojima se u najvećem hercegovačkom gradu godinama govori.

Sigurnost stare gradske jezgre je godinama tema o kojoj se govori, kao i rješavanje adekvatne rasvjete na Starom mostu, angažovanje sigurnosne službe, ali rezultati priča i planova, još se na terenu ne vide. Tako nerijetko, turisti doživljavaju neugodnosti na mjestu gdje su, baš trebali ,da zabilježe najljepše uspomene, kako bi se vratili ponovno i ponijeli pozitivna iskustva iz naše zemlje.