Srebrenica
0

UNDP donirao farmerima poljoprivredne mašine

FENA
Razvojni program UNDP-a je u općinama Srebrenica i Milići prije tri godine pokrenuo projekt razvoja mini farmi krava muzara, kojeg povremeno podržava kroz razne vidove pomoći.

Danas su farmerima i kooperantima iz ovog projekta predstavnici UNDP-a uručili priključne mašine za košenje i siliranje trave i sijena.

Mevludin Sejmenović iz Milića izavio je da će mu ova mehanizacija pomoći da lakše pripremi hranu za zimski period s obzirom na to da je u ovom poslu početnik.

I Ramo Kadrić, povratnik u Gladoviće kod Srebrenice, obradovan je poklonom.

"Ovo nije prvi put da se UNDP brine o nama. Više puta smo dobili pomoć i pomažu nam da ciklus proizvodnje zaokružimo od ishrane krava do sigurnog plasmana mlijeka na tržište", kazao je Kadrić.

Dejan Golić, viši stručni saradnik za stočarstvo u općini Milići, izjavio je da je UNDP do sada farmerima donirao oko 50 tona koncentrata, 50 odgovarajućih posuda za mlijeko, pet agregata, te ostalu sitniju opremu za razvoj mljekarstva.

U općini Srebrenica provjeravaće ispravnost korištenja danas donirane mehanizacije i u slučaju zloupotrebe, ona će biti izuzeta i ustupljena drugom farmeru.