Kadrovska rješenja
18

Umjesto Jasmine Čongo za novu direktoricu JU Djeca Sarajeva imenovana Amela Buljubašić

S.H.P.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Upravni odbor JU Djeca Sarajeva smijenio je Jasminu Čongo s mjesta vršiteljice dužnosti direktorice ove ustanove. Za novu v. d. direktorice postavljena je Amela Buljubašić, a odluku treba potvrditi i Vlada Kantona Sarajevo.

Ovu informaciju potvrdio nam je predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Saudin Sivro.

"Prošla Vlada KS nije prošla konkursnu proceduru i taj konkurs po kojem je Jasmina Čonogo izabrana za direktora nikada nije završen. Ova Vlada je na osnovu izjašnjavanja kroz zapisnik prethodnog saziva donijela zaključke da se imenuje novi v. d. direktor i da se razriješi Jasmina Čongo. To se desilo na način da je Upravni odbor JU Djeca Sarajeva tražio saglasnost ministrice Zinete Bogunić. Nakon toga je Amela Buljubašić imenovana za vršiteljicu dužnosti direktorice ove ustanove, a Jasmina Čongo je raspoređena na svoje radno mjesto. Ona trenutno obavlja poslove pedagoga JU Djeca Sarajeva", kazao je Saudin Sivro.

Napomenuo je da je Jasmina Čongo na ovoj funkciji ostvarila izuzetne rezultate te da je aktuelna vlast prekršila ono što je obećala, da će najbolji kadar zadržavati bez obzira na to da li je politički aktivan ili nije. Dodao je i da Čongo nema namjeru da se ponovo kandidira za direktoricu ove ustanove.

Naglasio je i da je nova v. d. direkrtorice Amela Buljubašić izuzetno vrijedna osoba te da misli da će sindikat s njom ostvariti dobru saradnju.

Podsjećamo, Jasmina Čongo obavljala je posao vršiteljice dužnosti direktoraice JU Djeca Sarajeva od 2015. godine.