BiH
2

Umihanić na radnoj sjednici Plenuma građana: Zapošljavanje prioritet u TK

FENA
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Plenum građanki i građana Tuzlanskog kantona je organizirao jedanaestu radnu sjednicu na kojoj je, među mnogobrojnim građanima, prisustvovao i mandatar za sastav Vlade Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

Mandatar je 12. marta uputio poziv za sastanak sa plenumom građana, na koji je Pravni tim plenuma pismeno odgovorio da niko nije ovlašten da istupa uime plenuma, te pozvali novog mandatara da dođe na jedanaestu radnu sjednicu plenuma, kako bi građanima predstavio svoj program rada.

"Ovdje sam došao na poziv Pravnog tima plenuma građanki i građana TK-a. Večeras neću biti u prilici predstaviti kompletan program rada, ali ću predstaviti smjernice rada buduće Vlade TK-a, a program rada će biti prezentiran na sjednici Skupštine TK-a, koji će javnosti biti dostupan putem web portala Vlade TK-a2, izjavio je mandatar Vlade Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić.

Umihanić se obratio građanima Tuzlanskog kantona, te predstavio osnovne smjernice rada buduće Vlade Tuzlanskog kantona.

"Jedna od glavnih smjernica jeste zapošljavanje i samozapošljavanje. U fokusu rada nove vlade bit će nova radna mjesta i sve će biti podređeno tome. Da bi se do toga došlo morat ćemo uraditi dosta na stabilizaciji postojećeg stanja u Tuzlanskom kantonu", istaknuo je Umihanić.

Na večerašnjoj radnoj sjednici je plenum građana sve prisutne, kao i novog mandatara Vlade TK-a, podsjetio da je Skupština Tuzlanskog kantona u potpunosti ignorirala njihove zahtjeve koji su usvojeni na prošloj radnoj sjednici plenuma.

Zahtjevi su bili da do ponedjeljka, 10. marta 2014. godine, Skupština Tuzlanskog kantona organizira javnu raspravu o kandidatima za mandatara Vlade TK-a, da javnu raspravu prenosi RTV TK-a, kao javni servis Tuzlanskog kantona, te da rasprava bude otvorena i za sve ostale zainteresirane medije.

Plenum građana od buduće ekspertne Vlade Tuzlanskog Kantona zahtijeva uspostavljanje nezavisnog stručno tijela koje će izvršiti reviziju privatizacije privrednih društava na području Tuzlanskog Kantona, te poslovanja preduzeća po okončanju privatizacije i da u skladu sa rezultatima izvršene revizije inicira postupke kod nadležnih organa.

Na sjednici se razgovaralo i o međunarodnoj suradnji i o radu na zahtjevima za Parlament i Vladu FBiH.

Također, plenum poziva sve građanke i građane Tuzlanskog kantona da aktivno učestvuju kroz javne radne sastanke plenuma, kako bi svi zajedno doprinijeli za bolje sutra.

Zaključci večerašnje radne sjednice bit će naknadno objavljeni.