Početak dobre zabave
3.5k

Ulice Sarajeva prve festivalske noći vrve građanima i turistima

I. S.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Večeras je otvoren 27. Sarajevo Film Festival, a glavni grad postao je centar zbivanja u državi.
Veliki broj građana i turista odlučio je ove ljetne noći prošetati ulicama Sarajeva, koje svake godine u ovo vrijeme zrače posebnom festivalskom energijom.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o produženju radnog vremena svih ugostiteljskih objekata, od 13. do 20. augusta, no obavezno je poštivanje svih epidemioloških mjera koje su na snazi.

Također će tokom trajanja Sarajevo Film Festivala Radićeva ulica biti zatvorena za vozila do jedan sat ujutru, a ovih sedam dana bi moglo biti probni period za definitivno otvaranje ove ulice za pješake.

Kao i svake godine, zatvorena je i ulica Zelenih beretki, a upravo u toj ulici je trenutno veliki broj građana koji šetaju ili sjede u kafićima.

Mnogi željno očekuju i muzičke nastupe pa će večeras posjetitelje Sensation Bridgea zabavljati splitska grupa TBF. Ulaznice možete kupiti na ulazu. Prvog dana vikenda nastupat će sarajevski bend Skroz.

Kako je u nedavnom intervjuu za Klix.ba kazao direktor SFF-a Mirsad Purivatra, ovogodišnje izdanje festivala je u znaku velikog povratka publike u kino dvorane i otvorena kina te, nadajmo se, naznaka povratka normalnom životu.

Festival je zvanično otvoren filmom "Deset u pola" oskarovca Danisa Tanovića, a za nagradu Srce Sarajeva u takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 48 filmova.

U četiri takmičarske selekcije: igranog, dokumentarnog, kratkog i studentskog filma - 18 filmova će zabilježiti svjetsku, tri međunarodnu, jedan evropsku, 25 filmova regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Svjetskom premijerom filma "Toma" Dragana Bjelogrlića će 20. augusta biti zatvoren 27. Sarajevo Film Festival. Riječki rock sastav Let 3 nastupit će 21. augusta, što će ujedno biti i posljednji nastup na Sensation Bridgeu.

SFF