Lokalni izbori
288

Poznata tri kandidata za gradonačelnika Goražda, neke stranke još ne otkrivaju imena

E. A.
Ernest Imamović, Džebrail Bajramović i Emir Hubjer (Foto: Klix.ba)
Ernest Imamović, Džebrail Bajramović i Emir Hubjer (Foto: Klix.ba)
Aktuelnom gradonačelniku Goražda Ernestu Imamoviću (SDP) sigurni protukandidati na izborima za sada su dvojica poslanika u Skupštini BPK Goražde Emir Hubjer (Novi početak) i Džebrail Bajramović (BH Demokrati) dok se o drugim potencijalnim kandidatima zvanično još ne govori, ali je vrlo izvjesno da će ih biti i to nekoliko.

Nezvanično, jedan od kandidata je i Senad Čeljo (NIP), ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba BPK Goražde. O eventualnoj kandidaturi Čelja uskoro bi se trebao oglasiti i NiP. Potencijalni kandidat je i Muhamed Ramović (NES) poslanik u Skupštini BPK Goražde i bivši gradonačelnik Goražda u čak tri mandata, dok je najveća nepoznanica koga će na izborima kandidovati SDA Goražde.

Naša stranka neće imati kandidata za gradonačelnika, dok se u Stranci za BIH još nisu odlučili. Za Klix.ba kazali su da ne isključuju tu mogućnost.

Nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Goražda mogla bi biti i Lejla Karović-Kersting koja se ovih dana oglasila na svom facebook profilu tražeći potpise podrške koje mora prikupiti u kratkom roku kako bi prijavila kandidaturu do 24. maja u 16 sati kada ističe rok za ovjeru učešća na izborima za političke stranke i nezavisne kandidate.

Kako stvari trenutno stoje u utrci za gradonačelnika Goražda bit će najmanje sedam, a moguće i više kandidata pa se u gradu na Drini očekuje burna izborna godina.

Emir Hubjer predsjednik stranke Novi početak potvrdio je za Klix.ba da je i definitivno kandidat za gradonačelnika. Podsjetimo, Hubjer je sa svojom strankom Novi početak prvi put na općim izborima prije dvije godine osvojio čak tri mandata u kantonalnom parlamentu, te kao pojedinac ubjedljivo najveći broj glasova. Dio je aktuelne koalicije kojoj je pripala pozicija premijera kantona i ministra obrazovanja. Hubjer godinama vodi vlastiti biznis u Njemačkoj, ali i u BIH, a ove godine Hubjer se odlučio sa porodicom definitivno vratiti u rodni grad te bez obzira na političku karijeru, i kandidaturu planira nove poslovne poduhvate.

Potvrdu kandidature za gradonačelnika dobili smo i od Džebraila Bajramovića, koji je osvojeni mandat u gradskom vijeću 2020. godine zamjenio mandatom zastupnika u Skupštini BPK Goražde na prošlim općim izborima, te je također dio aktuelne koalicije. Osim toga stranci BH demokrati čiji je predsjednik pripalo je upravljanje ministarstvom za boračka pitanja.

SDA Goražde će definitivno imati svog kandidata za gradonačelnika Goražda, potvrđeno nam je u ovoj stranci, ali o kandidatima se nisu izjašnjavali. Narednih dana će provesti standardne procedure među mjesnim ograncima, a o konačnom imenu odlučit će kadrovska komisija. Puno se ovih dana špekulisalo sa imenom Aide Obuće, delegatkinje u Domu naroda P FBIH.

"Nije se još razgovaralo unutar stranke o bilo kojem imenu. Nezahvalno je nagađati i takav vid javne špekulacije može biti kontraproduktivan. S druge strane sam jako posvećena radu u Federalnom parlamentu, pogotovo u procesima zaštite žrtava porodičnog nasilja, izgradnje tunela Hranjen i drugim temama od značaja za Federaciju i BPK Goražde", kazala je Obuća za Klix.ba.

Mjesecima se špekuliše i o eventualnoj kandidaturi i bivšeg gradonačelnika Muhameda Ramovića (NES), no nismo dobili njegovu zvaničnu potvrdu o tome.

"Zvanično smo se prijavili na izbore 2024.godine, a narednih dana će organi stranke zvanično donijeti konačnu odluku o svim kandidatima i građani će biti blagovremeno informisani", izjavio je Ramović.

Ukoliko Čeljo i Ramović budu i zvanični kandidati, a Karović-Kersting prikupi potrebne potpise za kandidaturu, te uz SDA koja će sigurno imati svog kandidata za načelnika, i uz potvrđene Imamovića, Hubjera i Bajramovića, to je već sedam kandidata u utrci za gradonačelnika, što znači i prilično neizvjesnu izbornu utrku u Goraždu.