BiH
0

Ukupan dug Federacije BiH 4,584 milijarde KM

FENA
Ukupan vanjski i unutarnji dug Federacije Bosne i Hercegovine iznosi nominalno 4,584 milijarde KM, navedeno je u Informaciju o ukupnom javnom dugu Federacije BiH koju je na sjednici u srijedu usvojila Vlada FBiH.

Federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda je na konferenciji za novinare kazao da vanjski dug iznosi 2,553 milijarde KM i odnosi se na stanje vanjskog duga po osnovi kredita koje je ugovorila BiH i kredita u iznosu od 63.764.038 KM koje je ugovorila Federacija BiH.

On je ocijenio da je BiH umjereno zadužena zemlja, pa čak i ispod toga, te da sa aspekta likvidnosti prema vani i servisiranja dugova nema nekih problema.

Problem je, kazao je Bevanda, unutarnji dug FBiH, koji se na kraju marta ove godine procjenjuje na 2,031 milijardu KM, a tačan iznos će biti poznat na kraju godine kada će biti završena verifikacija cjelokupnih potraživanja.

U ovoj i u sljedećim godinama u cilju fiskalne održivosti poseban akcenat FBiH će dati poboljšanju načina upravljanja dugom.

Bevanda je još saopćio da je produžen rok za korištenje certifikata do 2009. godine.

Bevanda nije mogao precizirati hoće li biti rebalansa budžeta, ali je federalni premijer Nedžad Branković tokom susreta za novinarima potvrdio da će do toga ipak doći.

Na ranijoj sjednici, prema Brankovićevim riječima, najavljeno je ministrima da počnu razmišljati o koncepciji rebalansa po ministarstvima.